Poetin sterkt leger aan na massale verliezen in Oekraïne

De Russische dictator Vladimir Poetin gaf donderdag de opdracht om het leger drastisch te vergroten. In totaal moeten er op 1,15 miljoen soldaten nog eens 137.000, of 13 procent, bijkomen tegen eind dit jaar. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het Oekraïense leger becijfert dat Rusland sinds de start van de invasie in Oekraïne al 184.000 soldaten verloor: 45.000 sneuvelden in de strijd, 137.000 anderen raakten gewond en een duizendtal werd door Oekraïne krijgsgevangen genomen. De VS hanteert gematigdere cijfers: volgens het Pentagon werden 80.000 Russen gedood of gewond in de strijd.

Dat Rusland zelf nog lagere cijfers aanhaalt, mag niet verbazen: juiste data meedelen over genante situaties is niet meteen een basisbeginsel van een autoritaire dictatuur. In maart deelde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov mee dat 1.351 Russen waren gesneuveld, een cijfer dat door de Russische media ondertussen werd opgekrikt naar 6.000 doden. “We hebben een aanzienlijk verlies van soldaten, het is een drama voor ons”, bracht Peskov toen uit.

Geen oplossing

Om die verliezen op te vangen wil Poetin 137.000 nieuwe soldaten rekruteren. Waar hij deze nieuwe militairen vandaan haalt en hoe hij ze wil inlijven, is niet duidelijk. Rusland zou kunnen proberen meer vrijwilligers aan te werven (volgens het Kremlin vecht elke Russische soldaat in Oekraïne daar vrijwillig), of de mobilisatie verder uitbreiden. Dit laatste kan echter tot onvrede onder de bevolking leiden en ook binnen het leger lijkt een mobilisatie geen goed idee: het moreel onder de vrijwilligers staat al onder nul, onschuldige burgers die plots de wapens moeten opnemen lijken dat niet meteen op te gaan krikken.

Verschillende Russische militaire analisten, waaronder de gepensioeneerde kolonel Viktor Murakhovsky, vermoeden dus dat Poetin wil proberen meer vrijwilligers te rekruteren. Maar ook bij vrijwilligers duiken problemen op, zoals militair analist Alexei Leonkov aankaart. “Het trainen om te leren omgaan met moderne, complexe wapens, duurt zo’n drie jaar. Rekruten dienen maar één jaar. Een rekrutering zal hier dus geen oplossing voor zijn”, werd Leonkov geciteerd door het Russische persagentschap Ria Novosti.

Kanonnenvoer

Op Twitter haalt Eliot Cohen, professor aan de Johns Hopkins University, aan dat zomaar extra soldaten rekruteren ook niet de oplossing is: “Het wordt interessant om te zien waar Poetin (a) de officieren, (b) de specialisten en (c) de rekruten zelf vandaan haalt.” Vooral die eerste twee zijn belangrijk: een Rus een wapen geven en leren schieten valt nog mee qua taak, maar het vervangen van de leidinggevenden die sneuvelden in Oekraïne is toch een heel andere opdracht.

Met officieren en specialisten springt Rusland in Oekraïne namelijk niet al te voorzichtig om. Al tientallen hooggeplaatste officieren en honderden lagere officieren sneuvelden in de strijd. Ook de elitetroepen – zoals de parachutisten van de VDV (Vozdushno-desantnye voyska Rossii, de Russische luchtlandingstroepen) – werden, zeker in het begin van het conflict, ingezet als kanonnenvoer, vooral rond de luchthaven van Hostomel nabij Kiev. Deze eenheden zomaar vervangen door Russen die zich nu vrijwillig aanmelden zal geen evidente klus zijn en op korte termijn al helemaal onmogelijk.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.