Thermostaat naar 19 graden en verlichting monumenten verboden: zo wil Duitsland vanaf 1 september energie besparen

De Duitse regering heeft een hele rist kleine energiebesparende maatregelen in een verordening gegoten die vanaf 1 september voor zes maanden van kracht zal zijn.

Volgens de eerste schattingen zullen de beperkingen het collectieve gasverbruik met 2 procent verminderen. Dat lijkt eerder symbolisch. Maar Berlijn wil er ook een mentaliteitsverandering mee in gang zetten, waarbij de overheid een voorbeeldfunctie wil zijn voor de private sector.

Dit zijn de opmerkelijkste regels die over een week van kracht worden:

Verbod op verwarming van privézwembaden

Het wordt verboden om binnen- of buitenzwembaden voor privégebruik te verwarmen met gas of elektriciteit van het publieke net. Er is een uitzondering voor therapeutische toepassingen. Ook commerciële zwembaden vallen buiten het verbod.

1 graad minder in publieke gebouwen

De minimale luchttemperatuur in openbare gebouwen wordt met 1 graad verlaagd, van 20 naar 19 graden. Ook moeten zulke gebouwen stoppen met het verwarmen van grote ruimtes met weinig mensen, zoals gangen of grote hallen. Zorginstellingen waar het om medische redenen niet koud mag zijn, krijgen een uitzonderingsstatuut.

Verlichting van monumenten moet uit

De buitenverlichting van gebouwen of monumenten wordt verboden, uiteraard met uitzondering van veiligheids- en noodverlichting. Enkele Duitse grootsteden voerden eerder al beperkingen in die zin uit.

Er is wel een uitzondering voorzien voor “kortdurende verlichting bij culturele evenementen en volksfeesten”. Ook straatverlichting die nodig is voor de verkeersveiligheid mag aan blijven.

Winkels moeten hun lichtgevende reclamesystemen uitzetten van 22.00 uur tot 6.00 uur ’s ochtends.

Winkeldeuren moeten dicht

In verwarmde winkelpanden is het vanaf 1 september ook verboden de deuren permanent open te houden, om onnodig warmteverlies tegen te gaan.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.