Een onjuiste voorspelling van het weer boven de Hongaarse hoofdstad Boedapest kost Kornélia Radics de kop als hoofd van het Hongaarse Meteorologisch Instituut. Haar dienst voorspelde zaterdag, de nationale feestdag in Hongarije, zwaar onweer, waardoor de vuurwerkshow werd afgelast. De storm bleef echter weg van Boedapest.
Zaterdag vierde Hongarije “Het Feest van de Onafhankelijkheid”, de feestdag voor de oprichting van het land en de heiligverklaring van diens stichter, Stefanus I van Hongarije. Dit jaar moesten de festiviteiten groter worden dan ooit: aanhangers van premier Viktor Orban zakten massaal af richting de hoofdstad, aangemoedigd door de verlaagde prijs van bier en de aankondiging dat “de grootste vuurwerkshow in de geschiedenis van Hongarije” zou plaatsvinden.
Domper op de feestvreugde
De NMS (National Meteorological Service, de weerdienst) vergalde echter de feestvreugde. Er was namelijk een storm op komst, die Boedapest zou aandoen bij zijn tocht. In 2006 was dit ook al eens het geval, en toen werd beslist de vuurwerkshow te laten doorgaan zoals gepland. De meer dan anderhalf miljoen verzamelde Hongaren in de hoofdstad kwamen terecht in een chaos die aan vijf mensen het leven kostte. Om zo’n scenario te vermijden, adviseerde de NMS de festiviteiten uit te stellen met een week.
Zaterdag bleek echter dat de NMS het bij het foute eind had: de storm miste Boedapest. De weerdienst kwam snel met excuses, maar gaf tegelijk aan “dat het weer onzekerheden met zich meebrengt”. Op basis van de beschikbare gegevens worden verschillende scenario’s uitgetekend, en het minst waarschijnlijke is werkelijkheid geworden. De excuses mochten echter niet baten.
De laan uit gestuurd
Maandag werden Kornélia Radics, het hoofd van de weerdienst, en haar vice Gyula Horvath ontslagen door Hongaarse minister van Technologie en Industrie László Palkovics, onder wiens voogdij het NMS valt. Er werd niet medegedeeld of de foute weersvoorspelling aan de basis lag van hun ontslag, maar daar kan (door de korte tijdspanne) wel van uitgegaan worden.
De NMS kwam namelijk ook in de media onder vuur te liggen. Origo, een van de grootste nieuwswebsites van het land en bekend om zijn kritiekloze blik op het regime, beschuldigde de weerdienst ervan “valse informatie te hebben verspreid over het weer, waardoor het team dat de veiligheid moest regelen in de war werd gestuurd”. Voormalig kandidaat-premier András Fekete-Győr, die namens oppositiepartij Momentum Mozgalom in het parlement zetelt, reageerde op Facebook: “Ze konden niet het gevraagde weer maken, dus werden ze maar op straat gezet. Nee, het is geen dictatuur in Centraal-Azië, het is het Hongarije van de Fidesz-partij.”
(ns)