Nu wordt ook vers gevangen vis in China getest op COVID-19: “Absurd. Dit belichaamt het toppunt van vreemdheid”

De Chinese autoriteiten zijn begonnen met het testen van vissen op COVID-19. De kuststad Xiamen laat werknemers van vissersboten en hun vangst testen in het kader van invoercontroles.

China blijft zich fanatiek inzetten voor zijn nul-COVID beleid. En als onderdeel van deze strategie moeten zowel terugkerende werknemers van vissersboten als hun materiaal elke dag worden getest op het virus. Concreet betekent dit volgens de lokale overheid dat ook de gevangen vis getest moet worden. Dit wordt gedaan omdat sommige Chinese vissers op zee illegaal handel drijven of in contact staan met buitenlandse schepen.

“Vissers moeten na hun activiteiten elke dag een COVID-test laten uitvoeren”, zo luidde de officiële mededeling. “Wanneer vissers en hun vangst aan land komen, moeten zowel mens als goederen getest worden”. Op TV-journaals was te zien hoe ambtenaren de monden van vissen en de onderzijden van krabben onderzochten.

De beelden van vissen met een swab in hun mond leidden tot verontwaardigde reacties op sociale media, waar de gerelateerde hashtag meer dan 120 miljoen keer werd gedeeld. 

“Absurd. Dit belichaamt het toppunt van vreemdheid”, zegt een gebruiker op Weibo. Een ander stelde voor dat de autoriteiten nog een stap verder zouden gaan, door het zeeleven in het verplichte gezondheidscodesysteem op te nemen en vis die vanuit internationale wateren naar het Chinese grondgebied reist, zeven dagen in quarantaine te plaatsen.

Nulquotum

China heeft zich al maanden onverminderd ingezet voor een nulquotum, wat op brede binnenlandse steun kon rekenen. Hierdoor werden steden compleet afgesloten van de buitenwereld, kwamen er reisbeperkingen en frequente COVID-tests.

Onderzoekers in China ontdekten dat het virus kan overleven op verpakkingen en producten uit het vriesvak van de supermarkt. Om deze redenen hebben supermarkten in het land nu zelfs aparte koelruimten voor ingevoerde goederen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration en het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben in 2021 echter gezegd dat er geen geloofwaardig bewijs is dat het virus via voedselverpakkingen wordt overgedragen.

Vorige week ging op sociale media een video rond, waarbij werd getoond hoe klanten van een Chinese Ikea-winkel in het gebouw werden opgesloten. Er zouden namelijk aanwijzingen zijn geweest dat er een besmet persoon in de winkel rondliep.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.