Elon Musk zegt dat hij Manchester United wil kopen. Maar als het een grap is, kan het hem duur komen te staan

Centimiljardair Elon Musk zei dinsdagnacht in een tweet dat hij voetbalclub Manchester United wil kopen. Hoewel dat vooral een grap leek, zou het best kunnen dat de zakenmagnaat in de problemen zou kunnen komen bij de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC. 

Musk deed de uitspraak in een reeks tweets op dinsdag, waarin hij ogenschijnlijk als bijzaak vertelde dat hij de club, die mogelijk te koop zal komen te staan, wil aanschaffen. Het is vooralsnog onduidelijk of Musk serieus is, maar de zakenman doet op het platform wel vaker bizarre uitspraken. 

Maar als het een grap was, zou de Securities and Exchange Commission (SEC) er niet mee kunnen lachen. Manchester United is immers een publiekelijk verhandeld bedrijf, waardoor Musk met de tweet (wederom) de toorn van de beurswaakhond op zich zou kunnen afroepen. 

Musks Twitter heeft zo’n 103 miljoen volgers en elke tweet die hij uitstuurt, heeft immers het potentieel om de marktwaarde van bedrijven en zelfs hele industrieën te beïnvloeden. Hoewel de tweet over Manchester United na de handelsuren plaatsvond en dus geen invloed had op de waarde van het aandeel, zou het niet de eerste keer zijn dat Musk de koers van een bedrijf grondig verandert door erover te spreken.

In 2018 tweette hij bijvoorbeeld dat hij genoeg fondsen had om Tesla van de beurs te halen, aan 420 dollar (deels een mop die verwijst naar de marihuanacultuur) per aandeel. Na de tweet schoten de aandelen van het bedrijf omhoog, waarna bleek dat er geen concrete financiering was afgesproken en de waarde terug daalde.

De SEC klaagde Musk daarna aan, omdat hij de prijs van aandelen zou hebben opgepompt door valse en misleidende verklaringen af te leggen, waardoor investeerders miljarden zouden zijn kwijtgeraakt. Uiteindelijk kwam het tot een schikking, waarbij Musk aftrad als voorzitter van Tesla. Zowel hij als het bedrijf moesten ook elk een boete van 20 miljoen dollar ophoesten. Ten slotte moest een team advocaten zijn tweets goedkeuren voor hij ze plaatste.

Musk is momenteel ook verweven in een legale strijd met Twitter zelf, nadat hij eerst ogenschijnlijk voor de grap tweette het bedrijf te willen opkopen. Uiteindelijk bleek het aanbod serieus te zijn en leek de deal door te gaan, maar daarna besloot de zakenman het bedrijf toch niet te kopen. Twitter heeft Musk nu voor de rechtbank gesleept om de deal alsnog te laten doorgaan.

Manchester United 

Gezien Musks geschiedenis met Twitter, zou de tweet dus ook meer dan een grap kunnen zijn. En dat zou geen slecht nieuws zijn voor Manchester United zelf. Het voetbalteam doet het al jaren slecht en de huidige eigenaar, de familie Glazer, staat onder druk om het te verkopen. 

Ook andere miljardairs zouden naar de voetbalclub lonken. Vorige week werd bekendgemaakt dat de Britse zakenman Michael Knighton een bod zou voorbereiden om het team te kopen. Hoeveel Knighton wil uitgeven is nog niet bekend, maar volgens berichtgeving van Forbes zou Manchester United zo’n 4,6 miljard dollar waard zijn. 

Dat is zeker geen te hoge prijs voor Musk, de rijkste man ter wereld. Op moment van schrijven wordt zijn fortuin geschat op zo’n 265 miljard dollar, genoeg om de club 57 keer op te kopen. Het grootste deel van Musks geld zit echter in aandelen van zijn bedrijven, maar gezien hij regelmatig Tesla-aandelen van de hand doet voor miljarden, zou 4,6 miljard niet zo moeilijk zijn om vast te krijgen.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.