Italië ontdoet zich sneller dan andere Europese landen van de afhankelijkheid van Russisch aardgas. Om het gat te dichten, kijkt het nu naar Algerije, dat maar al te graag gebruik wil maken van de gestegen prijzen om de eigen gasexport te verhogen.
In juni maakte de Italiaanse premier Mario Draghi bekend dat Italië in sneltempo minder afhankelijk begon te worden van Russisch gas. Het importeerde in 2022 nog maar 25 procent van zijn voorraad uit het land, tegenover 40 procent in 2021.
Sinds enkele maanden komt de bulk van het gas uit een ander, dichter gelegen land, namelijk Algerije. Het land was al de grootste Afrikaanse exporteur van aardgas, maar sinds het in april overeenkwam met Italië om meer gas te exporteren, doet het daar een schepje bovenop. Volgens de Algerijnse krant Le Courier d’Algérie zou dit jaar al zo’n 14 miljard kubieke meter gas naar Italië zijn geëxporteerd, 113 procent meer dan het oorspronkelijk geplande volume.
Daar komt volgende week nog eens 4 miljard kubieke meter bij, meldt een ongenoemde bron aan Reuters. Oorspronkelijk zou Algerije dit jaar zo’n 21 miljard kubieke meter leveren aan Italië, wat nu dus minstens 25 miljard wordt.
Prijzen stijgen, zeker voor Spanje
Dat is goed nieuws voor Italië, dat broodnodig gas nodig heeft om de wintervoorraden aan te vullen. Maar vooral voor Algerije is de deal enorm winstgevend: sinds de energiecrisis begon, is de prijs van aardgas immers enorm hard gestegen.
Niet enkel Italië, maar ook Spanje, Portugal en Tunesië zijn grote importeurs van Algerijns gas. Bovendien zegt het land dat ook Oost-Europese klanten nu lonken naar het goedje.
Daardoor heeft Algerije te maken met een overschot aan potentiële afnemers. Om die reden heeft het land al gezegd dat het de prijzen bij alle bestaande klanten zal herbekijken, om te profiteren van de gunstige marktsituatie.
Westelijke Sahara zorgt voor problemen
Dat Algerije nu zoveel macht heeft over de energievoorziening, is geen goed nieuws voor een ander Europees land, namelijk Spanje. Dat laatste heeft immers geen goede band meer met Algerije, sinds het in maart een pro-Marokkaanse koers koos in het conflict in de Westelijke Sahara. Algerije steunt in die regio immers de Sahrawi, een groep die de onafhankelijkheid wil verkrijgen, maar Marokko beweert dat de Westelijke Sahara zijn grondgebied is.
Daardoor dreigde Algerije in maart de gastoevoer stop te zetten. Uiteindelijk gebeurde dat niet, maar nu de driejarige contracten met Spanje moeten vernieuwd worden, is het best mogelijk dat het over de kwestie zal worden afgestraft. De Algerijnse energieminister, Mohamed Arkab, zei in juni nog dat de prijzen weldra wel eens kunnen stijgen.
“We hebben onlangs nog de contracten met Italië vernieuwd en de capaciteit verhoogd. Nu is het de beurt aan Spanje. De prijs van gas volgt de prijs van olie, dus nu de olieprijzen stijgen, is het duidelijk dat een verhoging van de gasprijs wordt besproken”, vertelde Arkab aan Der Spiegel.
(jvdh)