Energietransitie: Noorse oliereus Equinor richt zich met overname Amerikaans bedrijf op batterijopslag

Equinor gaat East Point Energy, een in de VS gevestigde ontwikkelaar van batterijopslagsystemen, overnemen.

De Noren hebben een overeenkomst ondertekend om een belang van 100 procent in de Amerikaanse firma te nemen. Nog volgens Equinor zal de transactie in het derde kwartaal van 2022 worden afgerond.

East Point is een firma die energieopslagprojecten ontwikkelt, met een focus op batterijopslag. Equinor zal met zijn energie-expertise en financiële slagkracht de Amerikanen hun “pijplijn van meer dan 4 gigawatt (GW) aan strategisch gelegen projecten in de VS” helpen uitbouwen. Doel is het bedrijf om te vormen tot een toonaangevende onafhankelijke energieproducent op de Amerikaanse markt.

Equinor, dat vroeger Statoil heette, heeft al aanzienlijke olie- en gasactiviteiten in de VS en werkt aan grootschalige offshore-windprojecten. Het heeft als grootste aandeelhouder de Noorse staat, die een belang van 67 procent in het bedrijf heeft.

Batterijopslag “essentieel”

Batterijopslag is essentieel voor Equinor om het vlot functioneren van haar windmolenparken op zee, en van toekomstige projecten met groene waterstof en andere hernieuwbare energiebronnen, te garanderen. Vorig jaar heeft Equinor geïnvesteerd in Noriker Power Limited, een ontwikkelaar van accu-opslag in het Verenigd Koninkrijk. Equinor ziet deze overnames als de sleutel tot “het verhogen van het rendement van onze hernieuwbare portefeuille”.

“Batterijopslag zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie naarmate de wereld haar aandeel van intermitterende hernieuwbare energie verhoogt”, stippen de Noren aan in een persverklaring. “Batterijopslag is essentieel om een verdere penetratie van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken, kan bijdragen tot het stabiliseren van de energiemarkten en de continuïteit van de energievoorziening verbeteren”, klinkt het nog.

Stijgend aantal investeringen

In december vorig jaar raamde het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat wereldwijd de geïnstalleerde energieopslagcapaciteit de komende vijf jaar met 56 procent zou stijgen, tot 270 GW in 2026. Volgens het IEA is de belangrijkste drijfveer voor deze groei “de toenemende behoefte aan systeemflexibiliteit en opslag over de hele wereld om grotere aandelen variabele hernieuwbare energie volledig te benutten en te integreren in de elektriciteitssystemen”, bericht CNBC.

Het IEA zegt dat de investeringen in batterijopslag in 2020 al met bijna 40 procent waren toegenomen, tot 5,5 miljard dollar.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.