Euro duikt onder de 1,02 dollar: devaluatie heeft 4 redenen

Euro duikt onder de 1,02 dollar: devaluatie heeft 4 redenen
(Foto: Tunahan Turhan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Woensdag kostte een euro tijdelijk 1,019 Amerikaanse dollar of 0,73 procent minder dan de dag ervoor. De eenheidsmunt noteerde zo op zijn laagste stand sinds december 2002 en nadert nu pariteit met de dollar. 

Dat betekent dat een euro nog amper een dollar waard zou zijn. Dat gebeurde al in oktober 2000 toen de munt tot 0,82 dollar daalde. In 2008 deed zich de omgekeerde situatie voor en moest 1,6 dollar worden betaald voor een euro.

Welke zijn de belangrijkste redenen voor de devaluatie?

  • Economische gegevens schetsen een negatiever beeld voor Europa dan voor de VS, omdat ons valutagebied afhankelijker is van Russische grondstoffen zoals olie en aardgas. De kloof tussen de economie van de VS en die van de eurozone wordt met de dag groter.
  • Terwijl beleggers in valuta in tijden van crisis de euro afstoten, wordt de Amerikaanse dollar beschouwd als een reservemunt en “veilige haven”.
  • De Amerikaanse Federal Reserve heeft sneller en doortastender gereageerd in de strijd tegen de inflatie dan de ECB, en zo de dollar gesteund.
  • De ECB durft niet in dezelfde mate in te grijpen en de inflatie te bestrijden omdat de fragmentatie – het nieuwe modewoord voor renteverschillen binnen de eurozone – te groot is. De eurozone raakt met andere woorden steeds meer versplinterd. Met landen met te hoge schulden en zonder enige begrotingsdiscipline (Italië, Frankrijk, Portugal, België, …) en de zogenaamde zuinige landen. Gelukkig voor die landen gaat Duitsland nu gebukt onder zijn afhankelijkheid van Russische energie. Zonder dit zou de versplintering binnen de eurozone zo explosief zijn dat ze tot een nieuwe schuldencrisis zou leiden.

Wat zijn de gevolgen van de lage euro?

Dit is de eerste keer dat de euro daalt en dat we niet de grijsgedraaide draaiorgeldeun te horen krijgen die wil dat de daling van de euro de export bevoordeelt. Waarom? Omdat de eurozone massaal voedsel en energie moet importeren om zichzelf te voeden en te verwarmen. Hoe lager de euro, hoe duurder deze massale import wordt…

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.