Chileense president Gabriel Boric ziet steun langzaam afnemen

Het optimistische geluid dat klonk rondom de nieuw verkozen jonge Chileense president Gabriel Boric, is de afgelopen weken sterk afgenomen. De sociale onrust in het zuiden van het land, een inflatie van 11.5 procent op jaarbasis en aanhoudende protesten hebben de populariteit van Boric aangetast.

In december vorig jaar, won de studentenleider Gabriel Boric de Chileense presidentsverkiezingen met een grote overmacht. De 36-jarige president riep tijdens zijn kandidaatschap op tot meer sociale bescherming voor de armen en hogere belastingen voor de rijken, en dat bleek te werken. Hij kreeg namelijk meer stemmen dan enig andere kandidaat in de Chileense geschiedenis. De meer progressieve politiek van Boric won het van de conservatieve insteek van José Antonio Kast.

Steun voor Boric daalt

Uit een opiniepeiling van vorige week blijkt nu echter dat de steun voor Boric gedaald is tot 34 procent, het laagste niveau sinds de start van zijn presidentschap in maart. “Het zijn vier intense maanden geweest met grote lessen, zelfkritiek en het leren werken als een team”, vertelde Camila Vallejo, woordvoerder van de regering aan het persagentschap Reuters.

De progressieve agenda van Boric, met een sterke focus op milieu en inclusiviteit, is voor veel Chilenen namelijk niet het enige wat telt. “Mensen willen financieel het einde van de maand halen, een auto kunnen kopen en er zeker van zijn dat hun kinderen het goed hebben”, zegt Cristobal Bellio, politiek analist van de Universiteit van Adolfo Ibanez. 

Net als de meeste andere naties worstelt ook Chili nog steeds met de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende inflatiecrisis. In april zijn de consumentenprijzen gestegen met 1,4 procent, waarmee het inflatiecijfer uitkwam op 10,5 procent, het hoogste cijfer sinds augustus 1994. Dat cijfer ligt momenteel zelfs op 11,5 procent.

Onrusten in het zuiden van het land

Daarnaast heeft de nieuwe president nog geen afdoende antwoord weten te formuleren op de onrusten in het zuiden van het land, waar inheemse groepen botsen met de autoriteiten. “Het is duidelijk dat het aantal gewelddadige acties de laatste tijd is toegenomen, we zijn getuigen geweest van laffe aanslagen”, zegt de Chileense minister van Binnenlandse Zaken, Izkia Siches.

Hiermee reageerde de minister op een reeks aanslagen op politieposten, bosbouwbedrijven en vrachtwagens.

Als reactie hierop heeft de Chileense overheid in de zuidelijke gebieden de noodtoestand afgekondigd. Het leger bewaakt er de snelwegen en belangrijke routes van verschillende bosbouwbedrijven.

Nieuwe belastinghervormingen

De regering van Boric is vorige week begonnen met het introduceren van nieuwe belastinghervormingen. Die zijn specifiek gericht op de 3 procent rijksten van de bevolking en de grote mijnbouwbedrijven in het land.

Minister van Financiën, Mario Marcel, diende vorige week vrijdag een nieuw wetsvoorstel in dat de royalties voor de kopermijnen verder verhoogt met 1 tot 4 procent. Het voorstel van Marcel verhoogt ook de belastingen voor hoge inkomens, de vermogenswinst en voert een nieuwe vermogensbelasting in voor burgers met meer dan 5 miljoen dollar aan activa.

De hervorming “beantwoordt aan het idee van een fiscaal pact dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het land. Het moet een modern, rechtvaardig en efficiënt belastingstelsel worden,” aldus Marcel.

Als deze hervormingen worden goedgekeurd, zullen de nieuwe belastinginkomsten in 2023 naar schatting 0,6 procent van het bbp bedragen, om geleidelijk te stijgen tot 1,8 procent in 2024 en 3,1 procent in 2025.

Chili staat ook nog voor een belangrijk referendum. In september wordt er over de komst van de nieuwe grondwet gestemd, die de huidige (uit het tijdperk van dictator Pinochet) moet vervangen. (ddw)

Meer