Woensdag zakten de olieprijzen tot het laagste niveau in een maand. En dat ondanks het voortwoekerende conflict in Oekraïne en het krappe aanbod op de markt. Yergin haalt drie redenen aan waarom.
De olieprijzen zijn sinds vorig jaar aan het stijgen, en bereikten hoge pieken nadat Rusland zijn invasie van Oekraïne startte. Maar sinds eind mei is de prijs van benchmark-Brent gedaald van meer dan 120 dollar per vat tot ongeveer 110 dollar op het moment van schrijven, of: 10 procent lager. WTI-futures zijn in dezelfde periode met meer dan 9 procent gekelderd.
Recessie
Volgens Yergin, vicevoorzitter van databedrijf S&P Global, is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de eerste verantwoordelijke.
- De Fed kiest er immers voor om achter de inflatie aan te gaan, zelfs op het gevaar af dat de economie in een recessie kantelt.
- Het zal moeilijk zijn om het monetaire beleid te verkrappen zonder dat een ernstige economische tol, zoals een recessie, zal betaald worden, zei Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag.
- Dat vindt zijn weg terug naar de oliemarkt, oppert de markthistoricus tegenover het Amerikaanse zakenmedium CNBC.
Poetins economische oorlog
Een andere factor die volgens de energie-expert de olieprijzen drukt, is de economische oorlog die Russisch autocraat Vladimir Poetin met Europa uitvecht.
- “Poetin heeft de oorlog uitgebreid van een oorlog op het slagveld in Oekraïne naar een economische oorlog in Europa, waar hij ontberingen probeert te creëren die de coalitie zullen breken”, klinkt het.
- Rusland heeft het mes gezet in zijn gasleveranties aan Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding. Onder meer aan Finland, Polen, Bulgarije, het Deense Orsted, het Nederlandse GasTerra en de energiegigant Shell (voor zijn Duitse contracten) heeft het Kremlin de leveringen gestaakt, dit alles vanwege een geschil over betalingen in roebels.
- Deze maatregelen hebben de vrees voor een moeilijke winter in Europa aangewakkerd.
Overheden op ons continent proberen nu in allerijl de ondergrondse opslagplaatsen met aardgas te vullen.
China
Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de vraag van China, ’s werelds grootste olieconsument, onzeker. En dat speelt zeker ook mee bij de prijsdaling, meent Yergin.
Overigens is Rusland intussen uitgegroeid tot China’s belangrijkste leverancier van ruwe olie. Volgens gegevens van Bloomberg importeerde China in mei vorig jaar bijna 8,42 miljoen ton ruwe olie uit Rusland, 28,5 procent meer dan in april. Tot nu toe werd Saoedi-Arabië beschouwd als de grootste oliepartner van de Volksrepubliek.
(jvdh)