Geschreven met input van Indeed
Brussel, 21 juni 2022 – Dat de COVID-epidemie ‘arbeid’ een nieuwe dynamiek heeft gegeven, is niet nieuw. Onderzoek van Indeed toont aan dat Europeanen nog steeds minder snel een nieuwe job zoeken buiten de eigen landsgrenzen. Gemiddeld zoekt iets meer dan 4% naar vacatures in een andere lidstaat. Er is echter sprake van een omgekeerde trend voor België: niet alleen zoekt bijna 10% in de buitenlandse vacatures, dat is ook nog eens ruim 12% meer dan voor corona.
De Europese arbeidsmarkt moet afrekenen met verandering: digitalisering en vergrijzing, werkgevers zoeken steeds vaker naar een nieuwe mix van talenten en werknemers hebben vandaag andere ideeën over ‘beschikbaarheid’. “Geopolitieke gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne of Brexit, maken van deze veranderingen echte game-changers. Gecombineerd met de evolutie van het werken op afstand en het tekort aan werkkrachten zorgt dit voor een heropleving van de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit bij alle soorten werknemers”, zegt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed.
Belg zoekt vaker naar job in buitenland dan voor corona
Hoewel het herstel van de arbeidsmarkt in heel Europa al begon in de zomer van 2020, stelt Indeed vast dat grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit nog niet op het niveau van voor de epidemie zit. Vissers: “Op het dieptepunt van corona zochten Europeanen 32% minder vaak naar jobs buiten de eigen landsgrenzen dan in 2017-2019. Vandaag is dat nog steeds 10% minder.”
België is een van de weinige uitzonderingen: Belgische werkzoekenden bekijken nu 12% meer vacatures in andere Europese landen dan in de periode 2017-2019. In Nederland is dat 10% minder, in Frankrijk bijna 9% minder en in Duitsland zelfs bijna 25% minder.
Vandaag bekijkt bijna 1 op de 10 Belgische werkzoekenden een vacature in een andere lidstaat van de EU, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde van iets boven de 4%. Onze buurlanden, Nederland, Frankrijk en Duitsland zitten ongeveer op dat gemiddelde.
Belgen zoeken vooral banen in Frankrijk (30%), Nederland (22%), in de VS (10,4%) Luxemburg (9,7%) of – ondanks Brexit – in het VK (6,6%). De meest bekeken buitenlandse vacatures zijn er voor industrieel ingenieur, software ontwikkelaar, ICT’er, in marketing of in installatie en onderhoud.
Belgische vacatures in het buitenland minder populair
Luxemburg, Zwitserland en het VK zijn de populairste landen bij Europeanen die een job buiten de eigen landsgrenzen zoeken. België staat achtste in die rangschikking.
Dit jaar was iets meer dan 7% van alle zoekopdrachten naar vacatures in ons land afkomstig uit het buitenland. Ruim twee derde van alle buitenlandse clicks op Belgische vacatures gebeurt door een inwoner van Frankrijk of Nederland.
Toch lijkt ons land minder aantrekkelijk dan voor corona. Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat er 8% minder geklikt wordt op Belgische vacatures dan in de periode 2017-2019.
“Belgische werkzoekenden kijken vaker dan voor corona naar vacatures in het buitenland, terwijl er vanuit andere landen minder interesse is voor jobs in België. Dat kan zorgen voor een ‘brain drain’, een probleem waarmee de meeste Europese landen te maken hebben. Dat stelt werkgevers voor een grote uitdaging: ze moeten immers ook rekening houden met ‘concurrentie’ van buitenlandse bedrijven. Daarom is het goed dat werkgevers hierop inspelen. Er liggen kansen om België beter te positioneren ten opzichte van buitenlanders om hier te komen werken. Maar tegelijk is het cruciaal om in te zetten op het behouden van talent, zorgen dat het aantrekkelijk is voor mensen om in eigen land te blijven werken. Al is er natuurlijk nog een verschil tussen het bekijken van vacatures en hier ook effectief op solliciteren”, besluit Vissers.
Dit onderzoek van Indeed is gebaseerd op de grootste dataset in zijn soort, die geanonimiseerde informatie bevat over meer dan 800 miljoen grensoverschrijdende zoekopdrachten naar vacatures tussen januari 2019 en april 2022, en meer dan 100 miljoen vacatures, aangevuld met gegevens uit enquêtes onder werkgevers en werknemers die Indeed liet uitvoeren in maart 2022 in acht landen, waaronder België.
Download het volledige Brain gain or drain? 2022 mobility report hier.
Over Indeed
Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en in België, en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 250 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar be.indeed.com/about.