Gasinfrastructuurbedrijven Fluxys en GRTgaz bouwen samen eerste waterstofleiding tussen België en Frankrijk

De twee gasnetbeheerders willen een waterstofnetwerk op poten zetten tussen het Belgische Bergen en het Franse Valenciennes. De grensoverschrijdende pijpleiding moet ongeveer 70 kilometer bestrijken.

Aan de samenwerking moet uiteindelijk de eerste waterstofinfrastructuur tussen België en Frankrijk ontspruiten. Zowel de provincie Henegouwen als de stad Valenciennes staan bekend om hun industrieel erfgoed. De waterstofpijplijn moet bijdragen tot het koolstofvrij maken van de twee gebieden.

Het project maakt deel uit van het European Hydrogen Backbone-initiatief. EHB heeft als doel een internationaal waterstofnetwerk uit te bouwen en daarmee zowel Europa te vergroenen als het van Russisch gas af te helpen.

“Tegen 2026 eerste waterstofpijplijn operationeel”

De industrie in ons land staat overigens te popelen om op grote schaal waterstof af te nemen. Veel projecten rond de energiedrager zullen de komende jaren worden uitgerold.

“We zien de jongste maanden een exponentiële versnelling”, zegt CEO Pascal De Buck tegen De Tijd. “Heel wat industriëlen kijken naar de mogelijkheden van waterstof en de CO2-afvang om hun uitstoot te verminderen. Om die ontwikkeling mogelijk te maken, mikken we op de uitbouw van waterstof- en CO2-leidingen in de grote industriële zones Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.”

Waar mogelijk, wil Fluxys bestaande gasleidingen inschakelen. Tegen 2026 wil de gasnetbeheerder de eerste waterstofpijplijnen operationeel hebben.

Niet genoeg?

Toch zou het allemaal nog niet genoeg zijn. In een deze week gepubliceerd rapport waarschuwt DNV, een technisch adviseur van olie- en gasbedrijven, dat waterstof het risico loopt de “grote gemiste kans van de energietransitie” te worden.

In het ‘Hydrogen Forecast to 2050‘-rapport raamt de firma dat de hoeveelheid waterstof in de energiemix slechts 0,5 procent zal bedragen in 2030, en 5 procent in 2050. Als men de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs wil halen, zou het gebruik moeten verdrievoudigen om halverwege deze eeuw aan 15 procent van de energievraag te kunnen voldoen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.