Tientallen Duitse speurders zijn binnengevallen in de kantoren van de Duitse vermogensbeheerder DWS en zijn meerderheidsaandeelhouder Deutsche Bank. De twee financiële instellingen worden beschuldigd van greenwashing.
De inval is er gekomen nadat de onderzoekers voldoende bewijs hadden verzameld dat de twee financiële instellingen zich schuldig hebben gemaakt aan greenwashing. Er wordt gesproken van greeenwashing wanneer bedrijven producten aanbieden als duurzaam wanneer dat niet het geval is.
ESG-factoren
Er loopt al een tijdje een onderzoek naar dergelijke wanpraktijken bij DWS en Deutsche Bank. De Amerikaanse beurswaakhond SEC en de Duitse toezichthouder BaFin hebben vorig jaar afzonderlijke onderzoeken gestart nadat Desiree Fixler, het voormalige hoofd duurzaamheid van DWS, zei dat het bedrijf niet eerlijk communiceerde over de zogenaamde ESG-factoren (Milieu, Maatschappij en Governance). Op basis van die factoren kunnen beleggers nagaan hoe duurzaam een beleggingsproduct is.
Volgens de klokkenluidster zou DWS in het jaarrapport van 2020 hebben aangegeven dat meer dan 50 procent van het beheerde vermogen duurzaamheid integreert. In de realiteit zou dat cijfer veel lager liggen. Deutsche Bank en DWS zeggen hun volledige medewerking te verlenen aan de autoriteiten.
Toezichthouders en beleidsmakers hebben zich ertoe verbonden streng op te treden tegen bedrijven die overdreven beweringen doen over de duurzaamheid van hun producten, in een poging te profiteren van de sterk groeiende vraag naar ESG-beleggingen. Maar tot nu toe hebben ze nog niet echt streng opgetreden tegen dergelijke wanpraktijken.
Ommekeer in de maak
Al lijkt er nu een ommekeer in de maak te zijn. Vorige week heeft de vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Adviser een boete van 1,5 miljoen dollar moeten betalen aan de SEC na het delen van desinformatie over ESG-beleggingen. Volgens de beurswaakhond had de financiële instelling van juli 2018 tot september 2021 “in verschillende verklaringen de indruk gewekt of geïmpliceerd dat alle beleggingen in de fondsen een ESG-kwaliteitsbeoordeling hadden ondergaan.”
De SEC heeft intussen een paar wijzigingen van de regels voorgesteld om ongegronde beweringen over ESG-fondsen uit te roeien, terwijl de Europese marktwaakhond ESMA aan strengere regels werkt waaraan vermogensbeheerders moeten voldoen als ze hun beleggingsproducten willen aanprijzen als duurzaam.
(lb)