Mysterieuze “flash crash” van Europese beurzen: sloegen algoritmen op hol?

Om 9.57 uur namen tal van Europese beurzen, waaronder Euronext Brussel, een diepe duik van circa 5 procent tegenover vrijdag, om daarna weer te herstellen. Beursexperten krabben zich in de haren, want een pasklare verklaring voor de “flash crash” is er niet meteen.

Het ging niet om een reactie op brekend financieel nieuws, want dat was er niet meteen. Wat was er dan wel aan de hand? Professionele beleggers spreken van “een mysterie” en speculeren erop dat een grote speler misschien per ongeluk reusachtige verkooporders voor enkele aandelen geplaatst heeft. Als er niet onmiddelijk een tegenpartij gevonden wordt, kelderen de koersen van die aandelen.

De Bel20-index herstelde zich na enkele minuten van de flash crash, maar niet volledig. Op andere Europese beurzen was een gelijklopend beeld te zien.

Fat finger?

Zo’n fout heet een “fat finger” of “vette vinger” in beursjargon. Dat zet dan bliksemsnel een kettingreactie in gang, doordat beursalgoritmen automatisch reageren op het uitzonderlijke order. In een fractie van een seconde wordt de ene Europese beurs na de andere besmet.

Beursexperts wijzen erop dat het vooral bekende multinationals – erg liquide aandelen, dus – waren die plots kelderden, wat de theorie van de fat finger zou bevestigen. Er wordt ook vooral naar de Scandinavische beurzen gekeken als bron van de onrust. Wellicht gaan de beursautoriteiten de vreemde dip onderzoeken.

Meer