Duitsers zien mogelijkheid in gasboringen in de Noordzee; critici noemen het “ouderwets en achterhaald”

Door de oorlog in Oekraïne en de grote afhankelijkheid van Russisch gas, heeft de Duitse overheid besloten om gasboringen toe te staan in de Noordzee. De minister van Economische Zaken van de deelstaat Nedersaksen, Bernd Althusmann, heeft dat deze week bekend gemaakt. Het gasveld bevindt zich zo’n 20 kilometer boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Het gaat echter om een controversieel gebied, omdat de burgemeesters van de omliggende Nederlandse en Duitse waddeneilanden bezorgd zijn over de milieu-impact.

“We kunnen het ons niet veroorloven om Nederland om meer gas te vragen en onderwijl te weigeren om ons eigen gas te winnen”, aldus Althusmann. De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot de Duitse wens om af te stappen van Russisch gas. Het land is voor zijn aardgasbehoefte echter voor ongeveer 60 procent afhankelijk van Rusland, waardoor het gasveld in de Noordzee welkom alternatief is.

Samen met het Nederlandse bedrijf One-Dyas wil Duitsland nu het gasveld gaan aanboren. Directeur van het bedrijf, Chris de Ruyter, zegt tegen de NOS dat het bedrijf op jaarbasis 5 procent van de Nederlandse gasvraag kan leveren. Volgens De Ruyter heeft het veld en de omgeving een potentiële gasvoorraad van in totaal zo’n 60 miljard kubieke meter, bijna de helft van het gezamenlijke jaarlijkse verbruik van Nederland (40 miljard kubieke meter) en Duitsland (90 miljard kubieke meter).

Bijkomend voordeel is volgens De Ruyter dat het lokaal winnen van gas schoner, betrouwbaarder en goedkoper is dan geïmporteerd gas. Daarnaast stelt de topman dat er de komende decennia nog steeds gas nodig zal zijn. Binnen twee jaar moet het eerste gas worden opgepompt.

Het Nederlandse bedrijf is ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en het West-Afrikaanse Gabon. Tegen de NOS zegt One-Dyas dat het gas wordt opgepompt met behulp van elektriciteit van het Duitse windpark Riffgat.

“Ouderwets en achterhaald”

De burgemeesters van de omliggende waddeneilanden verzetten zich echter fel tegen de komst van de gasboringen. Ze vrezen voor milieuschade aan het natuurgebied Borkumse stenen, dat ligt in het Waddengebied. Uit onderzoek van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken blijkt echter dat er minimale schade zou zijn tijdens zowel de bouw van het project, als ook tijdens de actieve pompfase. 

De burgemeester van het Nederlandse eiland Schiermonnikoog, Ineke van Gent (GroenLinks), stelt echter dat het project ook “ouderwets en achterhaald” is. “Ze kunnen die tijd beter stoppen in het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen”, aldus de burgemeester.

Ook op de Duitse eilanden zijn ze niet onverdeeld positief gestemd. “We snappen dat het een noodzakelijk kwaad is, maar we hopen dat ze gaan voor velden verder weg van de kust”, aldus de burgemeester van Borkum, Joachim Bakker, aan de NOS. Ze zijn op het Duitse eiland bang voor Groningse toestanden, zoals grondverzakkingen en aardbevingen. “Geologen kunnen zeggen dat het boren niet gevaarlijk is, maar dat hebben ze in Groningen ook gezegd”. 

Alternatieven

Door de Russische inval van Oekraïne moeten Europese landen haastig op zoek naar alternatieven voor Russisch gas. De Baltische staten lijken zich hier al echter lange tijd op te hebben voorbereid. Litouwen slaagde er zelfs in om volledig een punt te zetten achter de Russische gasimport.

Duitsland kijkt op zijn beurt naar de mogelijkheid van fracking, een controversiële techniek waarbij chemicaliën in de grond worden gespoten. Echter gezien de crisissituatie in het oosten van Europa klinken er nu stemmen die de implementatie van de techniek opnieuw voorstellen, waaronder de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.