Argentijnse inflatie blijft maar doorgroeien: “Met geld kom je tegenwoordig nergens meer”

De extreme Argentijnse inflatie is nog steeds ontembaar. De inflatie op jaarbasis bereikte deze maand 55,1 procent, waardoor veel mensen in het land hard in hun portemonnee worden getroffen. In de hoofdstad Buenos Aires kwamen mensen de straat op om meer staatssteun te eisen. “Met geld kom je tegenwoordig nergens meer”, zo is er te horen. Experts voorspellen echter dat de inflatie dit jaar bijna 60 procent zal bereiken. Bedrijven in het land kijken nu onder andere naar Bitcoin om de inflatie te beteugelen.

Argentinië kampt al jaren met een hoge inflatie, maar kent weinig succes in zijn aanpak. Het land wordt daarnaast in zijn strijd bemoeilijkt doordat de wereldwijde grondstofprijzen het afgelopen jaar gestegen zijn, recentelijk nog verergerd door de oorlog in Oekraïne. De inflatie eist een hoge tol van de Argentijnen, van wie al bijna 40 procent in armoede leeft.

De inflatie leidt ertoe dat de lichten in huizen regelmatig uitstaan, airconditioners spaarzaam worden gebruikt en dat auto’s vaker stilstaan. Steeds meer Argentijnen nemen een tweede of zelfs een derde baan om het hoofd boven water te kunnen houden. Zo verkopen ze in de avonduren olijven, walnoten of brood langs de kant van de weg. Daarnaast zouden ambtenaren hun arbeidsethos verliezen, aldus journalist Nicholas Engelmann. Politieagenten staan langs de kant van de weg op hun smartphone te kijken.

In februari sloot de Argentijnse regering daarom een voorlopig akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een nieuw programma. De deal moet de schuld van het land herstructureren, waarbij toezeggingen worden gedaan om bepaalde economische doelstellingen te halen. Het nieuws van de overeenkomst leidde tot protesten in de hoofdstad Buenos Aires, waar mensen bang zijn op te draaien voor de schulden van het land.

Crypto

De economische instabiliteit leidt tot een sterk toegenomen populariteit van digitaal geld. Werknemers worden vaker uitbetaald in crypto om hen te beschermen tegen valutaschommelingen en de inflatie. Volgens Bloomberg heeft Argentinië een groter percentage werknemers dat wordt betaald in crypto dan waar dan ook. Vooral techbedrijven lijken hun weg naar digitale munten te vinden. 

Vorig jaar presenteerde Argentijns parlementslid, José Luiz Ramon, een wetsvoorstel om de betaling van salarissen in crypto te laten uitvoeren. Ook president Fernández dacht serieus na over het gebruik van digitale valuta en besprak de mogelijkheid van de Centrale Bank om een eigen digitale staatsvaluta te creëren. Dit mislukt echter na de overeenkomst met het IMF in februari dit jaar, waarin Argentinië beloofde om het gebruik crypto te ontmoedigen.

De Argentijnse centrale bank is echter niet blij met de trend van crypto en heeft de burgers gewaarschuwd dat hun spaargeld kwetsbaar is voor cyberaanvallen en niet wordt beschermd door verzekeringen. 

Speciaal hulpprogramma

De regering van het Zuid-Amerikaanse land maakte begin deze week bekend dat het een speciaal hulpprogramma zal lanceren, om zo de financieel zwakkere burgers in het land te beschermen. Het zal worden gefinancierd met belastingen voor bedrijven die een voordeel halen uit de oorlog in Oekraïne en een winst van meer dan 9 miljoen dollar hebben geboekt. De regering gaf geen details over het belastingtarief en het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement. 

“Degene die een buitengewone winst hebben gemaakt worden gevraagd om bij te dragen”, aldus president Fernández. Volgens de president zou slechts 3,2 procent van de bedrijven in het land door de nieuwe belastingen worden bereikt. 

Vandaag nog zei de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, dat het grootste risico voor Argentinië inflatie is. Ook verwacht de directeur dat de oorlog in Oekraïne de economische groei verder zal vertragen en dat de inflatie wereldwijd verder zal toenemen. In vergelijking, de inflatie op jaarbasis in het buurland Chili bedraagt 9,41 procent, Uruguay 8,85 procent, Paraguay 9,3 procent en Peru 6,15 procent.

(lp) 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.