Het Verenigd Koninkrijk wil met gigantisch proefproject een werkweek van vier dagen uittesten

De afgelopen jaren is er al heel wat gezegd en geschreven geweest over een werkweek van vier dagen, waarbij de werknemers geen loon verliezen. Het Verenigd Koninkrijk wil nu met een nieuw proefproject meer inzage krijgen in de voor-en nadelen van zo’n kortere werkweek.

Van juni tot december zullen 3.000 werknemers in 60 Britse bedrijven vier dagen per week werken. Ze krijgen daarbij hetzelfde loon als wanneer ze vijf dagen zouden werken, meldt The Guardian. Het project wordt geleid door academici uit Oxford en Cambridge, alsmede van Boston College, in samenwerking met de 4 Day Week Global en 4 Day Week UK Campaign en de denktank Autonomy.

Er nemen bedrijven uit uiteenlopende sectoren deel aan het proefproject, gaande van een brouwer tot een bedrijf gespecialiseerd in medische apparatuur.

Impact van de coronapandemie

Het team achter dit proefproject is van mening dat de coronapandemie een onomkeerbare mentaliteitsverandering bij de werknemers teweeg heeft gebracht. Ze willen meer tijd om van hun leven te genieten. En om dat te doen, eisen ze betere werkomstandigheden. Zo willen de werknemers minder tijd spenderen op de werkvloer.

“Steeds meer managers en leiders omarmen een nieuw werkmodel dat zich richt op de kwaliteit van de resultaten, niet op de kwantiteit van uren,” zegt Joe O’Connor, Managing Director van 4 Day Week Global. “Werknemers zijn uit de pandemie gekomen met verschillende verwachtingen over wat een gezond evenwicht tussen werk en privé is.”

“Het gaat erom meer te doen om een goede, innovatieve werkgever te zijn en zo nieuw personeel aan te trekken en te behouden”, merkt Mark Downs, chief executive van de Royal Society of Biology, op. “Dit soort kansen maken een enorm verschil. Het is geweldig voor iedereen.”

Andere initiatieven

The Guardian noemt het nakende Britse experiment “het grootste proefproject ter wereld”. Tot dusver behoort dat “record” toe aan IJsland. Dat land heeft meerdere jaren geëxperimenteerd met een kortere werkweek. In totaal hebben 2.500 werknemers uit de overheidssector, zo’n 1 procent van de bevolking, deelgenomen aan het proefproject. Zij kregen de mogelijkheid om 35 of 36 uur per week te werken in plaats van de gebruikelijke 40 uur. Hun welzijn verbeterde “aanzienlijk”, volgens de onderzoekers die de studie uitvoerden.

Ook andere landen, zoals Spanje en Nieuw-Zeeland, buigen zich over deze kwestie. De Verenigde Arabische Emiraten hebben onlangs hun ambtenaren een 4,5-daagse werkweek gegeven, een wereldprimeur. In het verleden zijn ook andere soortgelijke proefprojecten op bedrijfsniveau georganiseerd. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij Unilever, Microsoft en Panasonic.

In ons land is Vivaldi ook akkoord gegaan met een vierdaagse werkweek. Maar het bestaat gewoon uit het vrijmaken van een extra vrije dag… door meer uren te werken op de andere dagen van de week. Dit staat ver af van de hierboven genoemde initiatieven.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.