De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen vergaande gevolgen voor Oekraïne en het Westen. Volgens de Economist Intelligence Unit blijven ook de Aziatische landen niet gespaard van wat er zich afspeelt in Oost-Europa.
Voedselprijzen, toerisme, wapenleveringen: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne treft ook de Aziatische landen.
- Het is intussen geweten dat Rusland en Oekraïne belangrijke exporteurs zijn van landbouwproducten, waaronder mest. De prijzen van graan en meststoffen zijn de afgelopen weken sterk gestegen. Hier zijn het vooral de landen van Zuid- en Zuidoost-Azië die worden getroffen, merkt de EIU op. Noordoost-Azië – China en Taiwan, de belangrijkste producenten van elektronische chips – heeft ook problemen met de bevoorrrading van een zeldzaam gas.
- De oorlog in Oekraïne treft ook de Aziatische toeristische sector. Thailand ontvangt bijvoorbeeld 1,4 miljoen Russische toeristen per jaar. Russen kunnen nog probleemloos naar Azië reizen, maar de EIU merkt op dat de bereidheid van de Russen om te reizen beïnvloed wordt door onder meer de westerse sancties en de depreciatie van de roebel.
- Rusland is de op één na grootste wapenleverancier ter wereld. Het is de afgelopen twee decennia een belangrijke wapenleverancier geweest voor China, India en Vietnam, aldus de EIU. De oorlog zal uiteraard verdere transacties op middellange termijn blokkeren.
Winnaars en verliezers
De stijgende grondstofprijzen – waaronder nikkel – zullen een reeks landen verzwakken of versterken. Op basis van het EIU-rapport heeft het Amerikaanse zakenmedium CNBC de winnaars en verliezers van de crisis op een rijtje gezet.
Winnaars:
- Uitvoerders van kolen: Australië, Indonesië, Mongolië
- Uitvoerders van ruwe olie: Maleisië, Brunei
- Vloeibaar aardgas: Australië, Maleisië, Papoea Nieuw Guinea
- Leveranciers van nikkel: Indonesië, Nieuw-Caledonië
- Leveranciers van tarwe: Australië, India
Verliezers:
- Meststoffen uit Rusland/Oekraïne: Indonesië (meer dan 15 procent), Vietnam (meer dan 10 procent), Thailand (meer dan 10 procent), Maleisië (ongeveer 10 procent), India (meer dan 6 procent), Bangladesh (ongeveer 5 procent), Myanmar (ongeveer 3 procent), Sri Lanka (ongeveer 2 procent).
- Granen uit Rusland: Pakistan (ongeveer 40 procent), Sri Lanka (meer dan 30 procent), Bangladesh (meer dan 20 procent), Vietnam (ongeveer 10 procent), Thailand (ongeveer 5 procent), Filippijnen (ongeveer 5 procent), Indonesië (minder dan 5 procent), Myanmar (minder dan 5 procent), Maleisië (minder dan 5 procent).
- Granen uit Oekraïne: Pakistan (bijna 40 procent), Indonesië (meer dan 20 procent), Bangladesh (bijna 20 procent), Thailand (meer dan 10 procent), Myanmar (meer dan 10 procent), Sri Lanka (bijna 10 procent), Vietnam (minder dan 5 procent), Filipijnen (ongeveer 5 procent), Maleisië (ongeveer 5 procent).
Wapeninvoer uit Rusland
- Wapens uit Rusland: Mongolië (ca. 100 procent), Vietnam (meer dan 80 procent), China (ca. 80 procent), India (meer dan 60 procent), Laos (meer dan 40 procent), Myanmar (ca. 40 procent), Maleisië (meer dan 20 procent), Indonesië (meer dan 10 procent), Bangladesh (meer dan 10 procent), Nepal (meer dan 10 procent), Pakistan (minder dan 10 procent).
(ns/lb)