Het leek tot voor kort een uitgemaakte zaak in Nederland: de gaswinning in Groningen moet stoppen wegens de aardbevingen en de schade aan woningen die ze lokaal veroorzaakt. Maar nood breekt wet: een meerderheid van de Groningers is volgens een enquête voorstander van een doorstart van de lokale gaswinnning, om zo minder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland.
Zes op de tien Groningers (61 procent) is voor het helemaal opendraaien van de gaskraan in Groningen, zo blijkt uit de enquête in opdracht van het Dagblad van het Noorden (DVHN). En opvallend: de Groningers die zelf in het aardbevingsgebied wonen zijn nog vaker uitgesproken voorstander dan provinciegenoten die buiten het bevingsgebied wonen, zegt DVHN.
“Mooi om te zien hoe solidair Groningen is als het gaat om gaswinning, ondanks de eigen misère. Nu is de politiek aan zet”, concludeert de krant.
Aardbevingen
Het gasveld in Groningen werd in de jaren 50 ontdekt. De gaswinning is er echter lokaal fel omstreden, omdat het de oorzaak bleek te zijn van talloze aardbevingen in de noordelijke provincie. De Nederlandse overheid maakte er daarom een kruis over en ging de voorbije jaren over tot een versnelde uitdoving.
Het laagcalorische gas werd overigens ook jarenlang aan België geleverd. Dat werd recentelijk wel afgebouwd omdat ons land volledig overschakelde naar hoogcalorisch of rijk gas, precies om te anticiperen op het einde van de Groningse gaswinning.
Dit jaar wordt in principe voor het laatst gas gewonnen uit het Groningenveld voor woningverwarming. Daarna wordt het veld alleen nog gebruikt “in heel koude winters of bij grote leveringsproblemen”, zo klonk het vorig najaar nog.
“Ultiem noodscenario”
Door de oorlog in Oekraïne krijgt het dossier nu een onverwachte wending. Europa wil minder afhankelijk worden van Russisch gas en daardoor komt het gas uit Groningen weer in beeld.
Onder meer hoogleraar energietechnologie David Smeulders (TU Eindhoven) vindt dat “nu de wereld op zijn kop staat, we het dossier Groningen ook op zijn kop moeten zetten”, zo verklaarde hij in de talkshow Op1. Nederland moet heroverwegen om het Groningse gasveld langer open te houden, mits begeleidende maatregelen, stelde hij. Andere experts zijn echter veel minder overtuigd.
Premier Mark Rutte heeft geen plannen om naar het Groningse gas terug te grijpen. Dat is volgens hem “het aller-, aller-, allerlaatste scenario” mocht de bevoorradingszekerheid in het gedrang komen. Maar hoe dan ook, is het debat duidelijk heropend.