Het langverwachte rapport van de CREG over de zogenaamde ‘overwinsten’ of superwinsten die geboekt zijn door de energieproducenten dankzij de pieken in de gasprijzen (die mee de elektriciteitsprijzen zetten), is klaar. Dat rapport was gevraagd door de Vivaldi-coalitiepartners, omdat daar ongenoegen heerst over het miljard euro winst dat Engie boekte met haar kerncentrales.
- En kijk: het rapport geeft forse munitie aan de regering. Want ja, er is sprake van ‘windfall profits’, uitzonderlijke winsten, zo concludeert men, voor de kerncentrales. Dat stellen regeringsbronnen.
- En de CREG wijst er netjes op dat er dus een mogelijkheid is om extra taksen te innen, “net zoals in Frankrijk”, voegt men er subtiel aan toe. Het gaat daarbij vooral om de nieuwere reactoren: Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3, waar men extra taksen op zou kunnen heffen.
- De vraag is of dat Vivaldi kan lukken: ook in de Kamer gisteren werd er nog eens op gewezen dat de vorige regering, met MR die minister Marie-Christine Marghem leverde, wel zeer ver is gegaan in haar toegevingen aan Engie. De contracten die toen zijn afgesloten verbreken, en nieuwe heffingen opleggen, is juridisch niet evident.
- Maar er speelt nog meer mee: onrechtstreeks hangt dit samen met de hele onderhandelingspositie van Engie ten opzichte van de federale regering. De groenen zagen tot nu toe een formidabele bondgenoot in de Franse energiereus: die blijft herhalen dat ze de kerncentrales willen sluiten. Kiest men straks in Brussel toch voor een plan B, en wil men toch twee centrales openhouden, dan moet opnieuw met Engie onderhandeld worden.
- Tegelijk dringen zowel de socialisten als CD&V aan op het afromen van die overwinst, los van het al dan niet sluiten van de centrales. Een hele uitdaging voor minister van Energie Van der Straeten (Groen).