Het Belgische leger heeft haar missie in Mali definitief geschrapt, voor dit jaar: dat kwam er nadat de federale regering besliste niet deel te nemen aan operatie Takuba, een vechtmissie tegen islamisten in de Sahel.
- Dat klinkt logisch: gisteren hakte ook Frankrijk, na een informeel diner in Parijs tussen Afrikaanse staatshoofden en de Franse president Emmanuel Macron, de knoop door. Het land trekt al zijn troepen terug uit Mali. Zo komt er een einde aan de vechtoperaties daar van de Fransen, die op hun piek bijna 5.000 militairen in Mali hadden. De Franse soldaten gaan grotendeels naar Tsjaad, waar het conflict ook woedt. Er komt een “gecoördineerde terugtrekking” uit Mali, om te vermijden dat het land in handen valt van jihadisten.
- Dat is niet zonder belang, omdat niet enkel Frankrijk en de EU actief zijn op militair vlak in Mali. Ook de VN heeft er de vredesoperatie MINUSMA, waarvoor België ook militairen voor levert. En de EU had ook de andere, ‘veilige’ opleidingsmissie EUTM. De vraag is of dat nog allemaal kan blijven doorgaan.
- Tegelijk kijkt het Belgische leger nu naar het oosten van Europa: 250 militairen zijn immers dit jaar ‘vrijgekomen’ om elders in te zetten. En de NAVO wil maar al te graag haar flank richting Rusland stevig afdekken. Het Belgische leger bestudeert nu of ze gaan deelnemen aan die zogenaamde ‘Enhanced Forward Presence’-operatie (EFP) van de NAVO. Dat meldt defensiespecialist Jens Franssen van de VRT.
- Een politieke beslissing is er nog niet: het is gewoon een van de opties die onderzocht wordt en voorzichtig in de planning gaat. Maar onlogisch is het allerminst. De NAVO heeft op dit moment al een pak militairen, in zogenaamde battlegroups, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en de VS, in vier landen aan de oostgrens van het militaire bondgenootschap: in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Het gaat om een mix van landen die militairen sturen, die daar in de hoogste staat van paraatheid gevestigd worden.
- Maar men wil graag die EFP uitbreiden: ook Roemenië komt op de lijst. En dus zou België bereid zijn om militairen te sturen, meteen een diplomatiek signaal aan Oost-Europese EU-lidstaten, dat dit land solidair is.