Frankrijk trekt nu ook zijn troepen terug uit Mali

Nadat eerder deze week België aankondigde niet te zullen deelnemen aan Operatie Takuba in Mali, trekt nu Frankrijk ook zijn troepen uit het Afrikaans land terug. Momenteel zijn zo’n 3.500 Franse militairen aanwezig voor Operatie Barkhane, een operatie die al negen jaar duurt. De oorzaak ligt bij het huidige regime van Mali.

Dat regime, dat aan de macht kwam na een staatsgreep, zou het sterk anti-Franse en anti-Europese sentiment aanwakkeren, en de bevolking ook opjutten tegen de voormalige koloniale overheerser. Eerder stuurde het land al de Franse ambassadeur in Mali naar huis.

Nu trekt Frankrijk dus zijn troepen die deelnemen aan Operatie Barkhane terug uit Mali. Deze Operatie Barkhane is de Franse anti-terreurmissie in de Sahel-landen Mali, Niger, Burkina Faso, Tsjaad en Mauritanië. Die regio wordt geteisterd door terreurgroepen, waaronder Al Qaida de bekendste is. Over de hele regio zijn meer dan 5.000 Franse soldaten actief, aangevuld met Esten, Britten, Zweden en Denen.

Eerder werd al de Europese anti-terreurmissie Takuba aangekondigd, waardoor Frankrijk een deel van zijn militairen in de regio kon terugtrekken. Takuba komt de laatste tijd echter ook meer en meer op een helling te staan, aangezien ook die niet echt welkom is in de regio. Bijkomend zijn nu ook Russische Wagner-huurlingen in de regio actief en namen ze zelfs de voormalige Franse militaire basis in Timboektoe in.

De Franse troepen zullen niet van vandaag op morgen uit Mali vertrekken, maar die operatie wordt gefaseerd over enkele maanden. Wat de 3.500 soldaten nu doen is nog niet bekend. De kans bestaat dat een deel van het contingent wordt overgeplaatst naar de andere twee Franse militaire basissen in de regio, in de Nigerese hoofdstad Niamey en N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad.

Ook in andere landen in West-Afrika is Frankrijk sterk militair vertegenwoordigd:

  • 900 militairen in Abidjan, Ivoorkust
  • 350-400 soldaten in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso
  • 350 in Dakar, Senegal
  • 350 in de Gabonese hoofdstad Libreville

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.