Noord-Korea blijft maar langeafstandsraketten afvuren, krachtigste raket getest sinds 2017

Noord-Korea heeft zondag de krachtigste raket afgevuurd sinds het aantreden van Amerikaans president Joe Biden. Volgens Japanse en Zuid-Koreaanse militairen bereikte de raket een hoogte van 2.000 kilometer.

Noord-Korea blijft in volle vaart langeafstandsraketten testen. De test van zondag is al de zevende van dit jaar.

“Bedreiging voor ons land, de regio en de internationale gemeenschap”

De Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno vertelde in een televisietoespraak dat de Noord-Koreaanse raket naar schatting een hoogte van 2.000 kilometer heeft bereikt en gedurende 30 minuten een afstand van 800 kilometer heeft afgelegd.

“De lancering van de ballistische raket en de raketten daarvoor zijn een bedreiging voor ons land, de regio en de internationale gemeenschap”, voegde Matsuno toe. “Deze reeks lanceringen is in strijd met VN-resoluties en wij protesteren krachtig tegen deze actie van Noord-Korea.”

Het zou gaan om de langste ballistische rakettest sinds 2017 volgens de Japanse minister van Defensie, Nobuo Kishi. In dat jaar testte het land ballistische raketten met een intermediair bereik over Japan en intercontinentale ballistische raketten die het potentieel hadden om Amerika te bereiken.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in riep voor het eerst in ongeveer een jaar de Nationale Veiligheidsraad (NSC) bijeen en drong er bij Noord-Korea op aan de lanceringen te staken.

Hij zei dat de test een mogelijke “ballistische raketlancering over middellange afstand” was. Daardoor zou Noord-Korea op het randje staan  van het doorbreken van zijn in 2018 zelf ingestelde moratorium op het testen van kernwapens en langeafstandsraketten.

Tijdens een vergadering van de Noord-Koreaanse regering op 20 januari zouden hooggeplaatste partijleden al dreigementen hebben geuit  om het moratorium op te heffen.

De lancering van zondag suggereert dat het moratorium al is verbroken, volgens Lee Choon Geun, een raketdeskundige en honorair onderzoeker aan het Science and Technology Policy Institute van Zuid-Korea. Dat bericht The Guardian.

Denuclearisatie

Met dit hoge tempo van tests zet Noord-Korea alleszins druk op de regering-Biden en de vastgelopen nucleaire onderhandelingen. De Verenigde Staten voeren momenteel verlammende sancties naar aanleiding van het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

De gesprekken over denuclearisatie zitten al jaren vast. In 2019 liep een topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in Hanoi, Vietnam, af zonder veel resultaat. Kim eiste destijds om sancties te verlichten. Noord-Korea heeft sinds 2017 wel geen nucleaire wapens meer getest.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.