Groene waterstof: Shell neemt in China een van ’s werelds grootste elektrolysers in gebruik

Shell heeft vrijdag een elektrolyse-installatie met een vermogen van 20 megawatt (MW) in gebruik genomen. De multinational rekent op de elektrolyser, die gebruik zal maken van windenergie.

Dit is Shell’s grootste waterstofelektrolyser en “een van de grootste ter wereld”, zegt Wael Sawan, directeur geïntegreerde oplossingen voor gas, hernieuwbare energie en energie bij de Britse reus.

De fabriek wordt gevestigd in Zhangjiakou, in de Chinese provincie Hebei. Ze zal worden aangedreven door windmolens op land, vandaar dat het over “groene” waterstof gaat – d.w.z. uit hernieuwbare bronnen. Het productieproces, elektrolyse, houdt in dat water door middel van elektrische stroom wordt gescheiden in zuurstof en waterstof.

Voertuigen op de Winterspelen

Waterstof is veelbelovend voor vele industrieën. Hier zal de productie van de Chinese faciliteit worden gebruikt om ongeveer de helft van de totale groene waterstofvoorziening te leveren voor brandstofcelvoertuigen op de Olympische Winterspelen, die volgende week beginnen.

“Dit project zal de waterstofvoorziening voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022 veiligstellen en er een groen evenement van maken, terwijl het ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de waterstofindustrie in de stad en de regio Beijing-Tianjin-Hebei”, zei Bai Jing, een ambtenaar van het stadsbestuur van Zhangjiakou, in een verklaring.

Later zal het commerciële en openbare vervoer in Hebei daarvan profiteren. Shell, dat de handen ineen heeft geslagen met Zhangjiakou City Transport Construction Investment Holding Group Co, is van plan het project in de komende twee jaar uit te breiden tot 60 MW.

Groen, grijs, blauw

Groene waterstof is op dit moment nog vrij duur, en dat is de reden waarom sommige mensen aarzelen om de sprong te wagen. De CEO van Siemens Energy, bijvoorbeeld, vertelde CNBC afgelopen oktober dat er op dit moment “geen business case” voor was.

Toch lijkt alleen groene waterstof echt voorbestemd om een rol te spelen in de energietransitie. Op dit moment wordt het meest grijs geproduceerd. De productie ervan is gebaseerd op fossiele brandstoffen en veroorzaakt aanzienlijke CO2-emissies. Het is derhalve geen optie die de voorkeur verdient.

Het is ook mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken en een station voor het afvangen en opslaan van CO2 (CCS) toe te voegen om de impact van deze emissies in de atmosfeer te beperken. Dit staat bekend als blauwe waterstof. Sommigen zien het als een oplossing voor de toekomst – waaronder natuurlijk de traditionele fossiele brandstofreuzen, maar ook grootmachten als de Verenigde Staten – terwijl anderen het een vals goed idee vinden, omdat het veel te vervuilend is.

Controverse

Onlangs is er een controverse uitgebroken rond Shell en blauwe waterstof. In een studie heeft de ngo Global Witness aan de kaak gesteld dat een Canadees project – een van de weinige ter wereld die reeds in bedrijf zijn – meer CO2 uitstootte dan het opving. Shell ontkende dit en zei dat het in de eerste plaats een demonstratieproject was dat zou leiden tot veel krachtiger en minder vervuilende installaties.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.