De Omikron-variant van het coronavirus voert de druk op de werkgevers op. Zij zijn zien almaar meer personeel tijdelijk wegvallen door een coronabesmetting. VBO-voorzitter Pieter Timmermans roept de regering op om dringend een noodplan te lanceren, waardoor meer flexibiliteit op de werkvloer mogelijk is.
Zoals verwacht zorgt de Omikron-variant van het coronavirus voor een forse toename van het aantal coronabesmettingen. Dat heeft vergaande gevolgen voor de arbeidsmarkt, leert een rondvraag van de werkgeversorganisatie VBO. Daaruit blijkt dat driekwart van de bedrijven een impact ondervindt van het toenemend aantal coronabesmettingen.
Personeelsuitval
De NMBS is één van die getroffen bedrijven. De spoorwegenmaatschappij liet maandag weten dat het tijdelijk het aanbod moet aanpassen als gevolg van het aantal coronabesmettingen. “Dit brengt met zich mee dat het treinaanbod vanaf 26 januari tijdelijk en georganiseerd wordt verminderd, en dat met ongeveer 6,5 procent”, liet de NMBS weten. Ook De Lijn heeft intussen aangekondigd dat het tijdelijk minder bussen zal kunnen inzetten. Autoproducent Audi heeft de activiteiten in Vorst dan weer tijdelijk stilgelegd.
“Je ziet echt dag na dag het aantal uitvallende medewerkers stijgen”, zei Pieter Timmermans, voorzitter van de VBO, in een reactie aan De ochtend op Radio 1. “Hoedje af voor de ondernemers en de medewerkers die er toch nog zijn. Zij zijn aan noodplannen aan het werken en aan het kijken hoe ze die productie toch nog kunnen heroriënteren. Dat is een huzarenstukje.” Hij voegde er ook aan toe dat het ergste nog moet komen.
Volgens Timmermans kwam het gemiddelde uitvalpercentage vorige week uit op 4,8 procent. Bij een eerdere bevraging tijdens de eerste week van de kerstvakantie was dat 4,1 procent. In de voedingssector is vandaag al gemiddeld 9,4 procent van het personeel onbeschikbaar, leren cijfers van de sectorfederatie Fevia.
Noodplan van de regering
Werkgevers willen daarom een tijdelijk nood-KB (Koninklijk Besluit) van de regering, waarmee ondernemers de komende weken flexibeler acute personeelsuitval kunnen aanpakken. De werkgever- en werknemerorganisaties hebben daarover een akkoord bereikt vorige week. Enkel de socialistische vakbond ging er niet mee akkoord. Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Werk en Economie werkt nu aan een definitieve regeling.
Voor Timmermans kan die regeling er niet snel genoeg komen. “Het gaat maar om een periode van 3 tot 5 weken, tot eind februari, waarin we heel soepel moeten kunnen schakelen”, merkt hij op. “Het heeft dus geen zin om daar nog weken over te palaveren. Als men blijft talmen, moeten productiebedrijven dicht en moeten mensen weer op tijdelijke werkloosheid. Laat ons voor 1 keer eens gewoon pragmatisch zijn en snel handelen.”
(lb)