Hoe herken je een frauduleuze lening?

De financiële toezichthouder FSMA waarschuwt voor de activiteiten van niet-vergunde kredietgevers. De waakhond heeft de voorbije maanden 36 frauduleuze kredietverstrekkers geïdentificeerd, die via internet valse kredieten aanbieden aan Belgische consumenten. Hoe herken je zo’n vals kredietvoorstel?

Waarom is dit belangrijk?

Fraudeurs komen voortdurend met nieuwe manieren over de brug om je zuurverdiende spaarcenten te stelen. De FSMA is gespecialiseerd in het opsporen van frauduleuze handelsplatforms, kredietgevers, .. De waakhond publiceert een bericht zodra het dergelijke wanpraktijken heeft ontdekt. Nu waarschuwt de FSMA voor niet-vergunde kredietgevers die consumenten valse kredieten aanbieden.

Wie in ons land een lening zoekt, kan aankloppen bij tientallen kredietinstellingen. Als consument is het daarom niet altijd eenvoudig om een krediet op maat te vinden. Net zoals bij tal van andere producten zijn we doorgaans op zoek naar het goedkoopste product op de markt. En daar maken fraudeurs optimaal misbruik van. Via advertenties op onder meer sociale media proberen ze in contact te komen met hun slachtoffers.

Gunstige voorwaarden

In die advertenties pakken de valse kredietgevers uit met zeer gunstige voorwaarden. “Zo beweert de kredietverstrekker bijvoorbeeld dat hij grote bedragen uitleent aan een lage rentevoet. Hij beweert ook dat hij niet zal controleren of de consument een wanbetaler is en in het verleden leningen is aangegaan die hij niet kon terugbetalen”, merkt de FSMA op.

Zodra iemand ingaat op zo’n advertentie, probeert de crimineel zijn slag thuis te halen. Zo zal die vragen om een resem kosten te betalen alvorens hij een krediet kan toestaan. Dit kan bijvoorbeeld een verzekeringspremie zijn, die de kredietgever moet indekken tegen het niet-terugbetalen van de lening, dossierkosten, administratieve kosten, enz.

“Van zodra de consumenten deze zogezegde kosten betalen, verdwijnt de ‘kredietgever’ met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de gestorte bedragen te recupereren”, waarschuwt de toezichthouder. Op de site van de FSMA vind je een lijst van bedrijven die zich aan dergelijke wanpraktijken schuldig maken.

Maar hoe kan je vermijden dat je in zo’n val trapt?

Om te beginnen is het belangrijk om het kredietvoorstel kritisch te bekijken. In principe moeten er al alarmbellen luiden als het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) veel te laag is in vergelijking met dat van de concurrenten. Op financiële vergelijkingssites, zoals TopCompare.be of Spaargids.be, kan je alle consumentenkredieten van erkende kredietinstellingen in ons land vergelijken. Op die manier kom je snel te weten hoe realistisch het kredietvoorstel is.

FSMA benadrukt om voorzichtig te zijn wanneer de kredietgever vraagt om bepaalde kosten op voorhand te betalen. “Dit zijn louter fictieve kosten”, aldus de FSMA.

Op de site van de waakhond kan je overigens controleren of de aanbieder over de nodige vergunning of inschrijving beschikt. Personen zonder vergunning of registratie mogen je geen kredieten aanbieden. Je kan ook de naam van de kredietgever of adviseur ingeven in een zoekmachine, zoals Google. Op die manier kan je ook achterhalen in welke mate de kredietinstelling betrouwbaar is. Misschien vind je getuigenissen van personen die al benaderd werden.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.