De vastgoedcrisis treft nu een van China’s gezondste projectontwikkelaars, maar het is niet de schuld van Evergrande

Shimao Group wordt beschouwd als een van China’s meest gezonde projectontwikkelaars. Maar de aandelen van de groep daalden vrijdag met 17 procent toen Reuters meldde dat de vastgoedontwikkelaar er niet in was geslaagd een trustlening volledig terug te betalen. Een Evergrande domino-effect? Nee, eerder de enorme druk die Peking uitoefent op de vastgoedreuzen.

De vastgoedsector staat onder grote druk in China. Dat werd duidelijk nadat Evergrande er al meermaals niet in was geslaagd om een openstaande schuld op tijd terug te betalen. In december werd het vastgoedbedrijf bestempeld als wanbetaler nadat het bedrijf er niet in slaagde om de schuld na een gratieperiode van 30 dagen terug te betalen. Evergrande zit op een schuldenberg van 300 miljard dollar.

De afgelopen twee jaar heeft Peking zijn greep op de sector verstevigd, net zoals het dat heeft gedaan bij de technologiereuzen. Zo geldt er onder meer een strengere regelgeving met betrekking tot de schuldenlast van projectontwikkelaars. De reuzen van de sector kunnen niet meer zomaar alles doen, zoals Evergrande, dat zijn projecten heeft verveelvoudigd om zijn eigen schuld te financieren.

Maar Peking neemt een dubbelzinnig standpunt in: China is niet van plan de vastgoedgigant rechtstreeks te steunen en wil er zelfs een voorbeeld aan stellen. Maar anderzijds kan zij een sector die goed is voor bijna 30 procent van het bbp niet loslaten.

De drie rode lijnen van Peking

Evergrande is zeker niet het enige bedrijf dat te maken heeft met een schuldencrisis. Veel kleinere spelers zitten in hetzelfde schuitje. Wat wel verbaast, is dat Shimao Group wordt beschouwd als een economisch gezonde speler. “De reden waarom de markt zich iets meer zorgen maakt over deze zaak dan over andere in moeilijkheden verkerende projectontwikkelaars, is dat Shimao wordt gezien als een relatief gezond bedrijf” vertelde Gary Ng, econoom Azië-Pacific bij Natixis, in een telefoongesprek aan CNBC.

Hij merkte op dat Shimao voldeed aan de drie belangrijkste eisen van Peking voor de schuldenlast van projectontwikkelaars. Het zogenaamde “drie rode lijnen”-beleid, dat grenzen stelt aan de schuldenlast in verhouding tot de cashflow, de activa en het kapitaalniveau van een onderneming.

Maar Shimao mistte een terugbetaling van 101 miljoen dollar, volgens een brief van China Credit Trust die Reuters kon inkijken.

Dit is nog niet voorbij

In haar analyse raamt Natixis dat in juni, vóór het uitbreken van de Evergrande-crisis, 15 procent van de vastgoedontwikkelaars een negatieve perceptie had. In december was dit percentage gestegen tot 35 procent. Volgens Natixis wordt het voor vastgoedondernemingen daarom almaar moeilijker om een financiering te krijgen. “In de toekomst zou het me niet verbazen als er meer wanbetalingen zijn”, aldus Ng.

Hoe doorbreek je de negatieve spiraal? Natixis is van mening dat een kapitaalinjectie van een staatsfonds noodzakelijk is. Peking moet volgens hem ook de regels inzake schulden versoepelen.

Bloomberg meldt dat China nu projectontwikkelaars in staatseigendom aanmoedigt om marktaandeel over te nemen van concurrenten die het moeilijk hebben, om zo de verspreiding van besmetting vanuit de schuldensector te beperken.

CNBC wijst erop dat Chinese ontwikkelaars in het eerste kwartaal zo’n 19,8 miljard dollar aan buitenlandse (dollar)obligaties moeten terugbetalen. In het tweede kwartaal vervallen nog eens 18,5 miljard dollar aan obligaties.

(ns, bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.