Ruim 100.000 ton aan afgedankte kleding komt in een woestijn in Chili terecht

Om de haverklap lanceren modemerken en kledingwinkels nieuwe kledingstukken. Daardoor ruilen veel mensen hun oude kledij in voor recentere stukken. Kledingzaken kunnen daardoor niet altijd hun kledij van het voorgaande seizoen van de hand doen. Een niet te onderschatten deel van die kleding komt terecht in de Atacama-woestijn in Chili.

We staan er niet vaak bij stil, maar wat gebeurt er met de kleding dat winkels niet aan de man kunnen brengen? Een aanzienlijk deel van die kledinghoop komt terecht in een woestijn in Chili, genaamd de Atacama-woestijn. Op foto’s is te zien hoe er in de woestijn bergen van kleren gevormd worden. Volgens voorzichtige schattingen zou er minstens 100.000 ton aan kledij in de woestijn liggen.

Kledij stapelt zich op in de Atacama-woestijn

59.000 ton aan kledij per jaar

Volgens het persagentschap AFP bestaat de enorme berg textiel uit kledingstukken die in China en Bangladesh zijn gemaakt en bedoeld zijn voor verkoop in de Verenigde Staten (VS), Europa en Azië. Wanneer de kledingstukken niet worden gekocht, worden ze naar de Chileense haven Iquique gebracht om te worden doorverkocht aan andere Latijns-Amerikaanse landen.

AFP ontdekte dat elk jaar ongeveer 59.000 ton kleding in de haven van Chili belandt. Daarvan gaat minstens 39.000 ton naar de Atacama-woestijn. “Het probleem is dat de kleding niet biologisch afbreekbaar is en chemische producten bevat, zodat ze niet wordt aanvaard op de gemeentelijke stortplaatsen,” aldus Franklin Zepeda, oprichter van EcoFibra, een bedrijf dat probeert de afgedankte kleding te gebruiken door er isolatiepanelen van te maken.

Impact fast fashion op het milieu

Critici waarschuwen al langer voor de nefaste gevolgen van fast fashion voor het milieu. Berekeningen van de Verenigde Naties leren dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 8 à 10 van de wereldwijde CO2-uitstoot. Uit datzelfde onderzoek uit 2019 blijkt ook dat die industrie verantwoordelijk is voor 20 procent van de totale waterverspilling op mondiaal niveau. Zo heb je voor de productie van 1 spijkerbroek maar liefst 7.500 liter water nodig.

In 2018 bleek overigens dat de mode-industrie ook meer energie te verbruiken dan de luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen. Onderzoekers schatten dat elke seconde het equivalent van een vuilniswagen aan kleding wordt verbrand en naar een stortplaats wordt gestuurd.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.