Banken begroeten 2022 met renteverlagingen en hogere kosten

Verschillende banken hebben vorig jaar al prijsverhogingen voor dit jaar aangekondigd. Maar met de start van het nieuwe jaar hebben nog meer financiële spelers de prijzen aangepast. Voorts is er opnieuw gesnoeid in de spaaropbrengsten.

Waarom is dit belangrijk?

Veel banken grijpen de start van het nieuwe jaar aan om te sleutelen aan de tarieven. In 2021 hebben onder meer Crelan, bpost bank en BNP Paribas Fortis aangekondigd dat er enkele prijsaanpassingen zaten aan te komen. Intussen hebben nog andere banken de prijzen van bepaalde producten en diensten verhoogd.

Renteverlaging bij AXA Bank

Om te beginnen moeten de klanten van AXA Bank tevreden zijn met een lagere spaarrente. De bank heeft op 1 januari de getrouwheidspremie op de spaarrekening start2bank spaar fidelity verlaagd van 0,15 naar 0,10 procent. De spaarrente blijft 0,01 procent. Daarmee komt het totaalrendement uit op 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes.

Samen met de renteverlaging heeft de bank bij de start van dit jaar enkele kosten naar boven bijgesteld. Zo moet je voortaan 5 euro (plus portkosten) betalen voor het versturen van rekeninguittreksels. Voorheen was dat nog 2,5 euro (plus portkosten). De uittreksels laten bewaren in het kantoor kosten voortaan 25 euro in plaats van 15 euro per jaar.

Argenta schrapt termijnrekening

Ook voor de spaarders bij Argenta bracht 1 januari enkele wijzigingen met zich mee. Om te beginnen introduceerde de bank die dag een spaarplafond voor de gereglementeerde spaarrekeningen. Spaarders mogen voortaan maximaal 2 miljoen euro parkeren op al die spaarrekeningen bij de bank.

De bank heeft tegelijk beslist om de termijnrekeningen Step Up stop te zetten. Door te sparen via een termijnrekening klik je je kapitaal vast voor een vooraf bepaalde termijn. Dat kan gaan van drie maanden tot tien jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de spaaropbrengsten. Maar die spaaropbrengsten zijn zeer laag als gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Bij veel spelers moet je zelfs tevreden zijn met opbrengsten die lager liggen dan 0,11 procent.

Spaargids.be meldt ook dat Argenta in haar Algemeen Reglement op de Verrichtingen de mogelijkheid voorziet om voor de niet-gereglementeerde Plus-spaarrekening een negatieve rente in te voeren.

Kostenverhogingen bij Beobank

Beobank heeft dan weer enkele prijsverhogingen voor later in het jaar aangekondigd. Zo gaat de bank op 1 maart 2022 de maandelijkse bijdrage voor de Plus Rekening verhogen van 3 naar 4 euro.

Op diezelfde dag gaat Beobank een bijdrage aanrekenen van 0,50 euro per medetitularis en/of mandataris voor wie een GO-betaalrekening bezit. Klanten met zo’n rekening moeten vanaf dan 0,50 euro betalen vanaf de 5de geldafhaling aan de bankautomaat van een concurrerende bank. Momenteel is die dienstverlening gratis.

Universele bankdienst

Je kan voortaan ook een beroep doen op de universele bankdienst. De bedoeling is om niet-digitale klanten alsnog toegang te geven tot een resem traditionele dienstverleningen zonder dat daar een hoge vergoeding tegenover staat. De universele bankdienst wordt aangeboden door BNP Paribas Fortis, Belfius, ING, KBC (inclusief CBC in Wallonië en Brussel), Crelan, Argenta, AXA Bank, bpost bank, Beobank, VDK Bank en CPH Banque.

Dat pakket bevat een aantal basisdiensten, waaronder 60 manuele verrichtingen, 24 geldopnames per jaar aan de automaat van de bank en een debetkaart. Deze dienstverlening mag maximaal 60 euro per jaar kosten.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.