Prostitutie: Frankrijk wordt 4de EU-land dat klanten gaat beboeten

Frankrijk wordt het vierde land in de EU waar klanten van prostituées beboet kunnen worden, nadat een wettekst in die richting woensdag is goedgekeurd door de Franse Assemblée nationale.

De volksvertegenwoordigers beschouwen prostituées voortaan als ‘slachtoffers van klanten die deelnemen aan het fenomeen van de prostitutie.’ Ze rekenen er niet op de prostitutie te elimineren, wel ze te doen dalen.

De boete voor wie het verbod op de aankoop van seksuele activiteiten overtreedt bedraagt 1.500 euro maar kan oplopen tot 3.750 euro indien er sprake is van recidivisme. In dat laatste geval komt het vergrijp ook op het strafblad van de betrokkene te staan.

De prostituées zelf zullen niet meer worden vervolgd voor het passief ronselen van klanten, zoals dat sinds 2003 het geval was. Ook IJsland, Noorwegen en Zweden hadden eerder al een soortgelijke wet goedgekeurd.

Collectief Droits & Prostitution is tegen die nieuwe wet

In Frankrijk zijn zo’n 30.000 mensen in de prostitutie actief, waarvan 85% vrouwen. 12 à 18% van de Fransen zou al voor seks hebben betaald, waarvan 1% vrouwen zijn.

Het collectief Droits & Prostitution, dat tientallen verenigingen vertegenwoordigt van mensen die actief zijn in de sector, deelt de visie van de volksvertegenwoordigers niet.

Droits & Prostitution  vreest dat de levensomstandigheden van de prostituées nu zullen inboeten en dat ze hun diensten in geïsoleerde en gevaarlijke plekken dreigen te moeten aanbieden.

Wie uit de prostitutie wil stappen kan een maandelijkse uitkering van 480 euro en een plek om te overnachten aanvragen. Daarvoor is een speciaal fonds opgericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20