‘Als ik een vibrator hack is dat gewoon grappig, maar als ik toegang krijg tot de gegevens van de gebruikers… kan ik de fabrikant beginnen chanteren.’
Dat heeft Raimund Genes, de Chief Technology Officer (CTO) van het Japanse Trend Micro, tegenover een groep journalisten gezegd ter gelegenheid van de CeBIT technologiebeurs in het Duitse Hannover.
Volgens Genes zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden, gaande van medische over industriële toepassingen tot… seksspeeltjes. Een dag eerder had de woordvoerder van Trend Micro die claim nog geïllustreerd door een grote roze vibrator tot leven te brengen door een paar lijnen code op zijn laptop in te voeren.
Gebrek aan voorzorgsmaatregelen
Cyberhacking wordt een groeiend probleem en experts staan verstomd bij het gebrek aan voorzorgsmaatregelen die overheden hier voorzien. ‘Indien iemand zich op het dak van de Reichstag zou begeven en met een pistool op de massa zou beginnen schieten, zou het niet lang duren voor de veiligheidsdiensten hem zouden grijpen. Maar wanneer maanden aan een stuk gegevens worden gestolen, geeft niemand een kik,’ zegt Dirk Arendt van de Israelische veiligheidssoftwareontwikkelaar Check Point Software Technologies, tegenover het persagentschap Reuters.
2 op 3 Duitse kmo’s al gehackt
51% van de Duitse bedrijven is de voorbije 2 jaar slachtoffer geworden van digitale spionage, datadiefstal of sabotage, blijkt uit onderzoek van de IT lobby groep Bitkom. De dreiging is nog acuter bij Duitse kmo’s. Daar kregen twee op elke drie bedrijven al met een cyberaanval te maken.
“We ontwaken meestal wanneer het onheil gebeurd is,’ besluit Arendt. ‘Er zijn voldoende voorbeelden van succesvolle hackings. Hoog tijd om terug naar de veiligheidsmodus over te schakelen.’