9 zaken die u nog niet wist over 9/11

De voorbije dagen stonden bijna volledig in het teken van de herdenking van de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. U las en zag ongetwijfeld opnieuw een reeks zaken die eerder al veelvuldig aan bod kwamen.

Yahoo UK verzamelde negen feiten die u waarschijnlijk nog niet wist:

  1. Uit het puin kwamen nog 20 mensen levend tevoorschijn; de laatste was een secretaresse die 27 uur na de aanslagen werd teruggevonden.
  2. Het laatste vuur op Ground Zero werd pas op 19 december 2001 gedoofd; volle 99 dagen na de aanslagen.
  3. Drie wolkenkrabbers stortten die dag in. Naast de Twin Towers moest ook World Trade Center Building 7 er aan geloven, een 47 verdiepingen tellend gebouw dat instortte ten gevolge van de schade die de val van de Twin Towers veroorzaakten.
  4. Het staal van het World Trade Center werd gerecycleerd. Een gedeelte van de 185.101 ton werd gebruikt om gedenkplaten te maken die zowat overal in de VS staan; een ander gedeelte werd verkocht aan China en India.
  5. Het op de VS na zwaarst getroffen land was het Verenigd Koninkrijk. Van de 372 niet-Amerikaanse slachtoffers hadden er 67 de Britse nationaliteit. In totaal stierven die dag mensen van 80 verschillende nationaliteiten.
  6. Cantor Fitzgerald, een bedrijf dat actief is op de financiële markten en zijn hoofdkwartier had op de 101ste en 105de verdieping van het One World Trade Center, verloor die dag 658 van zijn 960 personeelsleden.
  7. Twee van de 19 kapers, Abu Abdul Rahman en Ramzi Binalshibh, zouden drie weken voor de aanslagen op een datingsite volgende tekst hebben uitgewisseld: “Het eerste semester start binnen drie weken. Twee hogescholen [Twin Towers] en twee universiteiten [Pentagon en Witte Huis/Capitool] … Het wordt een hete zomer …19 [het aantal kapers] certificaten voor privé-opleiding en vier examens [het aantal vliegtuigen]. Groeten aan de professor. Tot ziens.”
  8. Ron Di Francesco was een van de vier mensen die werkten op een verdieping hoger dan de 81ste in de noordelijke toren die zichzelf konden redden. 17 minuten nadat het vliegtuig de zuidelijke toren had vernield, vloog een tweede vliegtuig de noordelijke toren in tussen de 77ste en 85ste verdieping. Op dat moment bevond DiFranceso zich bij een van de trappenzallen op de 84ste verdieping die miraculeus genoeg niet geraakt werd. Na een onwaarschijnlijke zoektocht die hem naar beneden, terug naar boven en opnieuw naar beneden in de verschillende met rook en vuur gevulde trappenzalen van de building bracht bereikte hij om 9.59 uur de begane grond, net toen hij een waanzinnig lawaai boven zich hoorde en door een vuurbal werd geraakt. De noordelijke toren was zonet ingestort. DiFrancesco werd zes dagen later wakker in het St-Vincent Hospital.
  9. Een motor van een van de twee vliegtuigen die in de Twin Towers te pletter stortten werd later teruggevonden. Ongeschonden.

(Foto: Attribution by fekaylius)