9 elektrische SUV’s bij de 10 meest bestelde bedrijfswagens in België

9 elektrische SUV’s bij de 10 meest bestelde bedrijfswagens in België
Volkswagen ID.4 Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg via Getty Images

Arval, marktleider op gebied van mobiliteitsoplossingen, heeft zijn statistieken voor de eerste helft van 2022 bekendgemaakt. Uit die gegevens blijkt dat de Belgische werknemer een grote fan is van elektrische SUV’s.

“Onze top 10 is een perfecte weerspiegeling van het belastingstelsel, dat een aanzienlijk voordeel geeft aan elektrische wagens, en de algemene voorliefde voor SUV’s,” legt Yves Ceurstemont van Arval Consulting uit. De top 10 omvat 7 puur elektrische SUV’s (100 procent elektrisch dus), 2 hybride SUV’s en 1 auto met verbrandingsmotor.

De tien meest bestelde bedrijfswagens bij Arval (2022)De tien meest bestelde bedrijfswagens bij Arval die volledig elektrisch zijn (2022)
Mercedes EQAMercedes EQA
VW Golf BenzineBMW iX3
BMW iX3Audi Q4 e-tron
Audi Q 4 e-tronKIA EV6
Volvo XC40 PHEVVolvo XC40
KIA EV6Mercedes EQB
Volvo XC40 BEVVW ID4
Hyundai Tucson PHEVVW ID3
Mercedes EQBSkoda Enyaq
VW ID4Q4 SB e-tron

Tegenstellingen

Dat Belgen graag in SUV’s rijden, is een trend die dateert van het begin van het decennium. Dit type voertuig is evenwel niet echt geschikt voor elektrisch of hybride rijden. “Puur wetenschappelijk gezien zijn SUV’s in het algemeen door hun vorm contraproductief voor ecologisch rijden en het rijbereik”, merkt Ceurstemont op.

Arval gaat in de studie wat dieper in op hybridewagens. Volgens de organisatie mag de bestuurder van zo’n wagen slechts 20 procent van de tijd niet-elektrisch rijden als men het kostenplaatje vanuit bedrijfsoogpunt onder controle wil houden. “De rijprofielanalyse en het systematisch laden door de bestuurder van een plug-in hybride gebeurt nu vaak niet”, voegt Ceurstemont eraan toe.

De trends

Arval merkt in de studie ook op dat er ook verschillende trends zijn. Ten eerste wil bijna 93 procent van de Belgische bedrijven hun wagenpark in de komende drie jaar behouden of zelfs uitbreiden. Dit voordeel in natura wordt door de werknemers nog steeds zeer gewaardeerd.

Meer dan acht op de tien wagenparkbeheerders zijn van mening dat het telewerkbeleid van hun bedrijf geen invloed heeft op hun mobiliteitsbeleid.

Er zijn en er zullen veel voertuigen met verbrandingsmotor op de markt blijven. De vrees voor een gebrek aan oplaadpunten en de stijgende prijs van elektrische auto’s zijn nog steeds obstakels. Zo verklaren de ondernemingen dat, ondanks de wijzigingen in de autobelasting, de helft (49 procent) van de bedrijfswagens over drie jaar nog steeds voertuigen met een verbrandingsmotor (diesel of benzine) zullen zijn.

(ns/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.