9 jobs en carrières die niet bedreigd worden door robotisering

De robotisering van onze banen heeft veel voordelen, zoals een verhoogde productiviteit. Maar het kost ook jobs en veel werknemers vrezen dat hun carrière in gevaar is. Deze negen beroepen hoeven volgens een recente studie niet te vrezen voor de toekomst.Millennials bereiden zich voor op een toekomst waarin veel beroepen automatisch gebeuren. De grootste jobsite ter wereld heeft een overzicht gemaakt van welke jobs veilig zijn, omdat de menselijke vaardigheden er nu eenmaal noodzakelijk blijven. Op Business Insider geven ze weer welke de negen carrières zijn die nog een toekomst hebben. 

1. Chef


© Getty
In de culinaire wereld gebeurt al heel wat automatisch, maar de hand van een echte chef zal nooit door een robot vervangen worden. Een chef moet ook proeven en nieuwe menu’s samenstellen. Een machine kan dat creatieve proces niet combineren met de vaardigheden waarover een chef beschikt. Volgens de jobsite is er veel vraag naar chefs, sous-chefs en andere koks. Er is dus nog een toekomst.

2. Marketing, communicatie en design


© Getty
Net zoals bij de chef is creativiteit een eigenschap die een machine nooit zal kunnen overnemen. Robots kunnen immers niet nadenken zoals een menselijke designer dat zou doen. Voor nieuwe, innovatieve ideeën mag je niet op een machine vertrouwen. Creatief zijn is dus de boodschap als je een job in je carrière veilig wil stellen.

3. Zorgkundigen


© Getty
Jobs die menselijke interactie vragen, kunnen ook niet worden overgenomen door machines. Daar hoort ook het verzorgend personeel bij. Verplegers en verpleegsters moeten met hun patiënten overleggen om hen de juist zorg toe te dienen. In de medische sector is robotisering bij behandelingen wel aanwezig, maar veel aspecten van deze jobs kan op dit moment geen enkele machine overnemen.

4. Onderwijs en training


© Getty
Er is altijd veel vraag naar leerkrachten, en dat zal in de toekomst niet veranderen. Onderwijs gebeurt wel al voor een stuk automatisch, maar om iets echt aan te leren heb je nog steeds een menselijke leraar nodig. Vooral de talenkennis van leerkrachten is belangrijk, aangezien er tegenwoordig veel kinderen uit andere landen in de klas zitten. Dus ook het onderwijs biedt genoeg jobs die veilig zijn voor robotisering.

5. Cyber security expert


© Getty
Een carrière die in de lift zit is die van cyber security experts. De beveiliging van computers en toestellen die met het internet verbonden zijn, kan je natuurlijk onmogelijk aan het toestel zelf overlaten. Hackers weten immers wel raad met zo’n robot. De vraag naar deze experts is zelfs drie keer hoger dan het aantal beschikbare kandidaten.

6.  Human resources


© Getty
Natuurlijk kan een computer de juiste werkkracht vinden op basis van beschikbare data. Menselijke vaardigheden blijven echter belangrijk om de juiste persoon voor bepaalde jobs te vinden. Zo beschikt een machine niet over de mensenkennis om een kandidaat te lezen. Emotionele intelligentie is heel belangrijk en dat kan de robotisering nooit beheersen.

7. Leveringen en logistiek


© Getty
We horen al een tijdje dat drones leveringen gaan doen, en dat we onze post dus van een onbemand toestel zullen krijgen. Maar de logistieke sector hoeft niet te vrezen, want dan nog zijn er mensen nodig om de controle te bewaren en het management te regelen. Vooral chauffeurs zijn moeilijk te vinden.

8. Datawetenschapper


© Getty
Nog een job waarvoor steeds meer mensen gezocht worden is die van datawetenschapper. Een machine kan aan de hand van algoritmes en codes veel zelf doen, maar dan zijn er mensen met wetenschappelijke kennis nodig om uit die data de nodige conclusies te trekken. Het aantal datawetenschappers neemt ook toe.

9. Freelancers


© Getty
Mensen die verschillende jobs met kort durende contracten verrichten, zullen ook altijd werk vinden. Denk maar aan Deliveroo en Uber. Dit soort jobs zit in stijgende lijn en het vraagt werknemers die flexibel en zelfstandig zijn. En dat kan de robotisering nooit overnemen.

Meer