Sinds de gasprijs door de oorlog in Oekraïne meer dan verdubbeld is, zijn wereldwijd de geplande investeringen in groene waterstof met 75 miljard euro gestegen. Dat is de conclusie uit het nieuwe rapport van de klimaatdenktank Carbon Tracker.
Inmiddels liggen de gasprijzen 70 procent hoger dan aan het begin van de oorlog. Volgens Carbon Tracker heeft dit ertoe geleid dat de geplande investeringen in groene waterstof uit 25 landen zijn gestegen met 73 miljard dollar (74,6 miljard euro). De investeringsplannen komen zowel van overheden als private partijen.
Duitsland, Marokko en de Verenigde Staten hebben de meeste toezeggingen gedaan. De landen die de komende decennia voornemens zijn de meeste groene waterstof te produceren zijn Marokko, Zuid-Afrika en Chili.
Fossiel verliest waarde
De waterstof die op dit moment wordt geproduceerd, komt voornamelijk uit fossiele grondstoffen. Omdat veel van deze productie afhankelijk is van gas, dreigen dit soort installaties op kort termijn waardeloos te worden. Carbon Tracker berekende dat meer dan 100 miljard dollar (102,2 miljard) aan fossiele waterstoffabrieken in 2030 hun waarde hebben verloren als gevolg van de hoge gasprijzen. Volgens Carbon Tracker zijn installaties in Europa en Azië het meest kwetsbaar. Kanttekening hierbij is wel dat de gasprijs de laatste paar weken weer aan het dalen is.
Meer investeringen in waterstof nodig
In een studie van het Internationaal Energie Agentschap kwam naar voren dat landen tot 2021 38 miljard euro aan waterstofinvesteringen hadden toegezegd. De private sector doet daar nog eens 307 miljard euro bovenop. Als de wereld in 2050 klimaatneutraal wil zijn, zijn er volgens het IEA investeringen van 1.227 miljard euro nodig.
Bron: Change.inc