Gaddafi voorspelde exact het lot dat Europa en het Midden-Oosten te wachten stond

Terwijl Libië aan de rand van de burgeroorlog stond, voorspelde toenmalig leider Muammar Gaddafi met een opvallende accuraatheid wat het Midden-Oosten en Europa te wachten stond indien hij van de macht verdreven zou worden.

Dat blijkt uit de transcripties van telefoongesprekken die Gaddafi had met toenmalig internationaal gezant voor het Midden-Oosten en voormalig Brits premier Tony Blair. De transcripties maken deel uit van een onderzoek door een Comité Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. Dat comité bestudeert de val van het regime Gaddafi. De krant The Daily Telegraph kon de transcripties inkijken:

Ze blijven maar zaken herhalen als “Mohammed is de profeet’. Zoals Bin Laden. Ze maken de weg voor hem vrij in Noord Afrika. […] Ze willen de controle over de Middellandse Zee. Ze zullen Europa aanvallen.”

Het gesprek vond plaats in de laatste dagen van het Gaddafi-regime, in februari 2011. Drie weken later zou een internationale coalitie de eerste bommen op Libië droppen. De dictator zou daarna snel vluchten en zich maandenlang verbergen om in oktober van dat jaar door een lokale bende te worden gevonden en vermoord. De westerse media onthaalden Gaddafi’s dood als het beginpunt van de wedergeboorte van de democratie.

Tony Blair

Blair zocht in die dagen naar een oplossing voor Gaddafi, met wie hij een uitstekende relatie had. Hij probeerde – op aanvraag van de VS en de EU- Gaddafi er toe te bewegen asiel in het buitenland te aanvaarden. Maar Gaddafi wilde daarvan niet weten:

“Ik zal mijn mensen bewapenen en ze klaar maken voor de strijd. Libiërs zullen sterven, er komt chaos in de Middellandse Zee, Europa en de ganse wereld. Deze gewapende groepen gebruiken Libië als een excuus- en we zullen tegen hen vechten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20