7 zaken die u niet wist over dromen

1. Dromen zijn leerrijk. Hoewel de wetenschappelijke opinies omtrent het doel en de betekenis van dromen uiteenlopen, zijn de meeste onderzoekers het er over eens dat het de leercapaciteiten en het geheugen stimuleert. Dit geldt volgens een recente studie ook voor muizen, die hun dag herbeleven en nieuwe vaardigheden internaliseren tijdens de REM-slaap.

2. Dromen helpt ons dingen te verwerken. De meesten onder ons hebben tijd nodig om moeilijke zaken te verwerken en dat gebeurt in significante mate tijdens de REM-slaap. Mensen die niet dromen (door niet in het stadium van REM-slaap te raken) hebben meer moeite om complexe emoties te verwerken en meer kans om ten prooi te vallen aan depressie en angst.

3. Dromen is vergelijkbaar met herinneringen vormen. De Italiaanse onderzoekster Cristina Marzano toonde aan dat deze beide activiteiten beroep doen op dezelfde neurale patronen. Dit zou tevens een gedeeltelijke verklaren vormen  voor het feit dat mensen die plots of regelmatig uit hun dromen ontwaken, zich hun dromen vaker herinneren.

4. Dromen zijn controleerbaar. De meeste mensen ervaren geen lucide dromen waar ze bewuste controle over kunnen uitoefenen. Wetenschappers ontdekten recentelijk echter dat lichte stroomstoten (van 40 Hz) de hersensignalen tijdens de slaap kunnen beïnvloeden, waardoor de slapende ontvangers van die elektriciteitsstoten meer lucide dromen hebben.

5. Dromen vallen te ontcijferen. Wetenschappers zijn er in geslaagd om te bepalen over wat voor objecten hun onderzoekparticipanten droomden. Dit door via een hersenscanner eerst de verschillende hersenpatronen te associëren met tal van objecten en die opgeslagen patronen vervolgens te vergelijken met de hersenactiviteit tijdens een droom.

6. We kunnen meerdere malen dromen in één nacht. We hebben ongeveer elke 90 minuten een nieuwe droom en elke droomcyclus duurt langer dan de vorige. De meeste mensen hebben dan ook vier tot zes REM-slaapdromen per nacht. Dat komt neer op ongeveer 100.000 dromen per gemiddeld mensenleven.

7. Nachtmerries maken ons angstiger de volgende dag. Volgens een Australische enquête bij ruim zeshonderd middelbare schoolstudenten voelen jongeren zich de dag na een nachtmerrie significant angstiger. (Via PolicyMic)