7 woorden die enkel in Venezuela worden gebruikt

Als er één volk creatief is met taal zijn het wel de Venezolanen. Na 17 jaar onder het juk van het chavismo te hebben geleefd, de linkse ideologie van wijlen president Chavez, is de tweedeling in de maatschappij zo groot dat links en rechts een eigen vocabulaire ontwikkeld hebben.

Dit zijn 7 typisch Venezolaanse begrippen:

Bachaquero

Vernoemd naar een vraatzuchtige mier, zijn bachaqueros handelaars op de zwarte markt. Ze staan vaak als eerste in de rij bij de supermarkten om alles op te kopen wat schaars is en waarvan de prijzen door de overheid gecontroleerd worden om ze vervolgens met een enorme winstmarge illegaal door te verkopen.

[media-credit name=”AFP PHOTO/Leo RAMIREZ” align=”alignnone” width=”768″]VENEZUELA-COMMODITIES-SHORTAGE[/media-credit]

Boliburguesia

De klasse die profiteerde van de Bolivaanse revolutie. Chavez beloofde dat hij de macht van de bourgeoisie zou breken, in de plaats creëerde hij een nieuwe groep rijken.

Enchufado

Letterlijk ‘geconnecteerd’ is een enchufado iemand die dankzij goede overheidscontacten zichzelf kan verrijken.

Patriota cooperante

Een informant van de overheid. Vaak te zien in het programma van Diosdado Cabello, parlementsvoorzitter en tv-presentator, die hen gebruikt om ‘vijanden van het regime’ aan te klagen.

Pelucones

Letterlijk pruiken, de rechtse klasse van miljonairs die volgens de huidige president Maduro wacht op een mislukking van de revolutie om terug de macht te grijpen.

Vendepatria

Een woord dat het regime gebruikt om zakenmensen en oppositieleden te beschuldigen van het uitverkopen van Venezuela aan buitenlandse bedrijven. De oppositie kaatst de bal echter terug en zegt dat het regime door z’n afhankelijkheid van Chinese leningen ook een ‘vendepatria’ is geworden.

[media-credit name=”AFP PHOTO/Leo Ramirez” link=”Express.live” align=”alignnone” width=”768″]VENEZUELA-POLITICS-OPPOSITION-PROTEST[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20