7 voorwaarden die je zal moeten vervullen om je ster te krijgen op Hollywoods ‘Walk of Fame’

De Hollywood Walk of Fame telt ondertussen meer dan 2.500 sterren. Maar wie kan zo’n ster krijgen en wat moet je er voor doen? Hoewel de officiële selectiecriteria geheim blijven, geven Ana Martinez en Vin Di Bona, die beide in het bestuur van de Walk of Fame zitten, in TIME magazine volgende  zeven tips om jezelf van zo’n ster te verzekeren:

  1. 5 jaar van roem

In theorie kan iedereen een ster aanvragen, maar het comité neemt enkel mensen in aanmerking die iets groots hebben bereikt. “De Walk of Fame is een toeristische attractie die fans naar hun favoriete sterren lokt,” aldus Martinez. Specifiek betekent dit dat je minstens vijf jaar bekendheid geniet in de tv-, film-, radio-, theater- of muziekwereld. Daarvoor hoef je overigens geen mens te zijn. Onder andere Lassie, Rin Tin Tin, Mickey Mouse, Donald Duck en Kermit de Kikker hebben immers hun eigen ster.

  1. Maak duidelijk dat je er één wilt

Elke kandidaat moet een aanvraag indienen waarin hij duidelijk maakt dat hij een ster wil en dat hij de ceremonie zal bijwonen indien zijn aanvraag wordt goedgekeurd. Dat verklaart waarom mensen als Julia Roberts en Dustin Hoffman geen ster hebben: ze zijn gewoonweg niet geïnteresseerd.

  1. Schenk $30.000

Alle aanvragen moeten vergezeld worden van een cash schenking van 30.000 dollar (ongeveer 23.000 euro). De helft hiervan gaat naar het onderhoud van de Walk of Fame en de andere helft naar de aanmaak van de nieuwe ster. Meestal betaalt het recordlabel of de filmstudio, maar soms zijn het de fans die het geld bijeensprokkelen zoals in het geval van Liza Minnelli en Dean Stockwell.

  1. Maak indruk op het selectiecomité

Het selectiecomité telt zes leden (die elk maximaal twee termijnen van twee jaar aanblijven) en een voorzitter die enkel stemt wanneer het drie tegen drie is. Zij beslissen of iemand al dan niet een ster krijgt.

  1. Vecht voor een goed plaatsje

Recht voor het Roosevelt Hotel (waar je onder andere Julio Iglesias, Meryl Streep, Holly Hunter en Joan Rivers vindt) en voor het Hollywood & Highland-winkelcentrum (Sandra Bullock, Nicole Kidman, Susan Sarandon) waren vroeger de meest gegeerde plaatsen, maar vandaag is de plek voor het W Hotel het populairst. Meestal kiezen de beroemdheden niet zelf waar ze terechtkomen, maar voor iemand als Mohammed Ali maakt men graag een uitzondering. Die hangt nu aan een muur in het H&H winkelcentrum omdat hij wou voorkomen dat mensen op zijn ster zouden stappen.

  1. Bouw een feestje

Bij het onthullen van een nieuwe ster hoort een ceremonie waarop meestal ongeveer 600 mensen aanwezig zijn. Bepaalde sterren – vooral musici – trekken vaak veel meer toeschouwers. Zo ontvingen de Backstreet Boys recentelijk 1.000 fans, Jennifer Lopez had 1.100 toeschouwers en de mariachizanger Vicente Fernandez is de koploper met 4.000 aanwezigen op zijn ceremonie.

  1. Gedraag je (of niet)

Toen Marlon Brando een antisemitische opmerking maakte, meenden sommigen dat de legendarische acteur zijn ster niet langer verdiende. Hij heeft die echter nog steeds dankzij de toenmalige voorzitter van het comité Johnny Grant, die zei dat “als we sterren zouden verwijderen telkens wanneer een bekendheid iets doms zegt, houden we er binnenkort geen enkele meer over.”

(Scarlett Johanssen neemt haar ster in ontvangst. Foto: Flickr/mbtrama)