Het bedrijfsleven is ongerust over de gevolgen van de sluiting van de Belgische kerncentrales, die volgens de huidige wet voorzien is voor 2025. “Het roekeloze energiebeleid brengt onze welvaart in gevaar”, waarschuwt Fedustria, de beroepsvereniging van de textiel-, hout- en meubelindustrie.
De klok tikt in het dossier van de energiebevoorrading. De grote vraag is of de federale regering doorgaat met de beslissing om de laatste twee kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 definitief te sluiten.
In een open brief roept Fedustria, dat 1.700 ondernemingen vertegenwoordigt, de federale regering op om die twee kerncentrales nog minstens tien jaar langer open te houden. Dat is volgens de textiel- en houtindustrie de beste manier om de energiebevoorrading te garanderen en betaalbaar te houden. “Tegelijk winnen we de broodnodige tijd om de gewenste energietransitie met succes door te voeren”, is een bijkomend argument.
“Roekeloos”
De schrik voor een haperende energiebevoorrading en dure geïmporteerde stroom zit er goed in, zo blijkt uit een enquête bij de leden van Fedustria:
- 7 op 10 ondernemers liggen wakker van de kernuitstap
- 8 op 10 bedrijfsleiders zegt dat de huidige hoge en alsmaar stijgende energiekosten een grote zorg zijn die hun winstgevendheid ondermijnt
Als de stroom uit kernenergie wegvalt, wordt gevreesd voor structureel hoge prijzen. “Kernenergie staat nog voor zowat de helft van de huidige elektriciteitsproductie in België. Deze zorgt niet alleen voor zekerheid van stroomleveringen, maar is ook een goedkope energiebron én klimaatvriendelijk vermits de productie van elektriciteit uit kernenergie CO2-arm is.”
“De volledige kernuitstap is voor een grote meerderheid van ons, industriële ondernemers, onbegrijpelijk en roekeloos”, zo staat nog in de brief te lezen.
Afhankelijkheid
Fedustria sluit zich ook aan bij de veelgehoorde kritiek op het voornemen van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) om nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales als tijdelijk alternatief voor kernenergie te gebruiken, in afwachting van grotere capaciteit qua hernieuwbare energie.
Niet alleen zijn gascentrales vervuilender dan kerncentrales, ze verhogen ook de afhankelijkheid van gasleveranciers als Rusland. “De gasleveringen zijn in handen van autoritaire regimes die de EU kunnen chanteren met beperkingen van de gasaanvoer, waardoor onze energieafhankelijkheid en dus energie-onzekerheid sterk toeneemt”, vrezen de bedrijfsleiders.
(kg)