6 slaaphoudingen en wat ze betekenen

De houding waarin je slaapt, kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Chris Idzikowskia van de Sleep Assessment and Advisory Service, heeft een paar houdingen geanalyseerd.

Slaap je in de bekende foetushouding, met de benen omhoog getrokken en op de zij? Dan heb je een wijze keus gemaakt, want die houding wordt als de gezondste gezien. Om nog zekerder van je zaak te zijn, kun je afwisselen: vier uur op je linkerzij, vier uur op je rechterzij.

Lig je op je rug, met of zonder je armen omhoog? Dan is de kans groter dat je `s nachts snurkt. Ook kan de maag een tikje van streek raken, en bestaat het gevaar dat je direct na het ontwaken een verlamd gevoel hebt.

Of lig je op je zij, maar met de benen recht naar achteren? Die positie is het best om voedsel en drank te verwerken. Ten opzichte van liggen op de rug, is het in deze houding ook eenvoudiger om te ademen.

Idzikowskia verzamelde ook de persoonlijkheidskenmerken voor mensen in de verschillende slaapposities:

1. Foetus
Mensen die in de foetushouding slapen lijken hard aan de buitenkant maar zijn zacht van binnen. Bij een eerste contact komen ze wat verlegen over, maar al snel ontspannen ze zich. Vrouwen slapen vaker in de foetushouding dan mannen.
2. Zeester
Hoewel ze goede luisteraars zijn, graag hulp bieden en veel vrienden maken, blijven deze mensen – die liefst op hun rug slapen met beide armen op het kussen – liefst op de achtergrond.
3. Vrije valler
De vrije valler slaapt op zijn buik, de handen rond het kussen geklemd en het hoofd naar een kant gedraaid. Hij of zij is sociaal, maar vaak ook lichtgeraakt en houdt niet van kritiek of extreme situaties.
4. Soldaat
De soldaat ligt op zijn rug met zijn armen naast zijn lichaam. Soldaten zijn rustig en gereserveerd, houden niet van drukte en stellen zichzelf en anderen hoge eisen.
5. Verlanger
De verlanger of hunkeraar slaapt op zijn zij met beide armen voor zich uit. Hunkeraars staan open voor anderen maar kunnen ook wantrouwend en cynisch zijn. Ze zijn soms traag in het nemen van beslissingen, maar eens hun besluit vaststaat zijn ze niet meer van hun stuk te brengen.
6. Houtblok
Deze mensen liggen op hun zij met beide armen langs het lichaam. Het zijn gemakkelijke, sociale wezens die er graag bij horen en makkelijk anderen vertrouwen. Ze zijn ook vaak te goedgelovig.