De winnaar in de strijd om 5G? De geïnformeerde belegger

De winnaar in de strijd om 5G? De geïnformeerde belegger
Un investisseur à Wall Street. (Ralph Orlowski/Getty Images)

Hoe kon je het gemakkelijkst rijk worden tijdens de Californische goldrush? Niet door een goudader te ontdekken, wel door pikhouwelen en schoppen te slijten aan mijnwerkers. Een gouden regel, ook vandaag te midden van de computergoudkoorts.

Pikhouwelen aan de man brengen, moet je niet doen. Wat dan wél? Investeren in bedrijven die de apparatuur en technologieën verkopen die we dagelijks nodig hebben: computers natuurlijk, maar ook de internetverbinding. Thuis en op kantoor profiteren we al lang van een sterke verbinding – op openbare plaatsen zijn we minder goed af. Gelukkig is er nu 5G. De vijfde generatie draadloze netwerken biedt enorme voordelen ten opzichte van de huidige 4G-standaard: tot honderd keer sneller, minder vertragingen en een bredere flux die meer gegevens kan vervoeren. 5G zal ondernemingen in staat stellen hun bedrijfsmodel opnieuw uit te vinden en nieuwe markten te creëren.

5G is de toekomst, dat is zeker. Experts schatten het aantal 5G-abonnees in 2024 op meer dan een miljard wereldwijd. De 5G-markt zal in 2026 naar verwachting 65 miljard dollar vertegenwoordigen. België zit op het goede spoor, na een ietwat moeilijke start. Nu zien we een toename van de investeringen en de telecomsites. En we verwelkomen de vierde mobiele operator voor consumenten, dankzij de recente veiling van de frequentiebanden. Die nieuwe operator zal niet nalaten om de prijzen te verlagen en 5G toegankelijker te maken in België.

China, de onbetwiste leider in 5G

Volgens Ericsson waren er in 2020 wereldwijd 217 miljoen mobiele 5G-gebruikers, tegenover 1,2 miljard in 2022 en 4,4 miljard in 2027. De cumulatieve mondiale investering in 5G zal van 2022 tot 2032 ongeveer 4000 miljard dollar bedragen voor infrastructuuroplossingen. Volgens Qualcomm wordt China de grootste investeerder, gevolgd door de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Dit Chinese leiderschap wordt weerspiegeld in het aantal ingediende patenten: Huawei (13,5%) is de belangrijkste patenthouder voor 5G-technologie. Wie volgt? Qualcomm (10%), Samsung (10%), ZTE (9,8%), LG (9%) en Nokia (8,3%). Samen hebben ze meer dan 60% van de 5G-markt in handen. En wat betreft het aantal goedgekeurde en verleende patenten voor 5G-technologie staat Huawei aan de leiding (15,93%), voor LG (10,79%).

Bedrijven met een 5G-streepje voor

Reliance Jio, waarin Facebook en Google investeerden, heeft een duidelijk streepje voor in de ratrace. Het Indiase telecombedrijf gaf 11 miljard dollar uit aan een 5G-spectrumveiling. Hun bedoeling? De volgende generatie digitale diensten domineren in India – een land met 1,4 miljard mensen. Reliance Jio heeft ongeveer 400 miljoen abonnees en een marktaandeel van 37%. Het voortouw nemen in de 5G-race zal de positie van het bedrijf alleen maar versterken en extra groeimogelijkheden creëren. Tegen december 2023 is het bedrijf van plan om 5G-netwerkdekking in heel India te hebben.

Het 5G-bedrijfssegment van Huawei laat een sterke groei zien, zelfs in buitenlandse markten. Het bedrijf ondertekende meer dan vijfduizend commerciële 5G-contracten in zijn thuismarkt, Hongarije, Thailand, Zuid-Afrika, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Doel? Bedrijven helpen bij de implementatie van 5G-infrastructuur. Huawei moeten we echt wel in de gaten houden. Net als andere Chinese kampioenen, zoals China Telecom,dat voor het eerst een interimdividend uitkeert. Het bedrijf keert een interimdividend uit van 60% van de nettowinst, tegenover 40% in 2020. China Mobile en China Unicom verhoogden hun dividenduitkeringen met gemiddeld 35% ten opzichte van vorig jaar. Het dividendbeleid van de Chinese telecom zit duidelijk in de lift. En dat heeft alles te maken met de piek van investeringen in 5G-infrastructuur en de lagere druk op de kasstromen van bedrijven.

Investeren in 5G? Ja, maar …

Investeren in op 5G gerichte bedrijven doe je niet zonder risico – dat telt in alle sectoren. Groei is zelden lineair, en hangt af van hardware-upgrades en technologische doorbraken. De productie van chips en apparatuur is een bijzonder cyclische sector. Dat betekent dat de schommelingen in de aandelenkoersen groot kunnen zijn. Het goede nieuws? Het zijn de betrokken instanties zelf die de universeel aanvaarde normen voor 5G-infrastructuur zijn overeengekomen. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat andere technologieën de uitrol van draadloze 5G-netwerken zullen verstoren. Er zijn té veel entiteiten, waaronder grote bedrijven en toezichthouders, die in onze 5G-toekomst investeren.

De mondiale omgeving vandaag is uitdagend, met vertragende economieën en een dreigende recessie. Het is in die omgeving dat de 5G-technologie overal zal groeien. Een brede toepassing in de industrie zal de toename van intelligente operaties en IoT-oplossingen (internet of things) ondersteunen. En die zullen op hun beurt het verbruik van energie en arbeid aanzienlijk verminderen. Vooral in de gezondheidszorg en de telegeneeskunde verwachten we een grote vraag naar 5G. Maar ook in de slimme stad van morgen zal 5G een belangrijke rol spelen – een haalbare kaart dankzij de grootschalige implementatie van 5G met middenfrequentie. Bij de slimme stad gaat het vooral om een betere efficiëntie van het transport. Denk aan autonome treinen en vrachtwagens, op de milliseconde aangepaste busdienstregelingen, enzovoort. En ook de opkomst van taxi’s en bestelwagens die autonoom rijden, zal mogelijk zijn met 5G.

Lang leve de 5G-technologie – nu is het wachten op de mobiliteitsdiensten van de volgende generatie. Maar het zal nog vele jaren duren voordat telecombedrijven die volledig hebben ingevoerd. Ondertussen krijgen leveranciers van infrastructuurapparatuur en software de kans van hun leven om bij te dragen aan de groei van de 5G-technologie. Misschien is dit ook de kans van jouw leven om te investeren in die bedrijven. Want zoals bij alle investeringen moet je denken op lange termijn – in jaren, niet in maanden of kwartalen. De aandelenkoersen van 5G zullen zeker hun ups en downs kennen. Maar over het algemeen verwachten we een stijgende lijn voor het komende decennium.


De auteur Maxim Manturov is hoofd beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe. Hij geeft advies over sparen en beleggen aan particulieren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00