500 Noord-Koreanen mogen naar de Winterspelen. Hoe raken ze er en hoeveel keren er nog terug?

Het aanbod van Noord-Korea om aan de volgende Olympische Winterspelen in buurland Zuid-Korea deel te nemen, heeft weliswaar de spanningen in de regio verlaagd, maar heeft ook een nieuw probleem gecreëerd. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

De vraag is immers op welke manier de Zuid-Koreaanse autoriteiten hun Noord-Koreaanse gasten zal herbergen, vervoeren en controleren. Verwacht wordt dat Noord-Korea ongeveer vijfhonderd onderdanen naar het Olympische sportevenement zal laten gaan. De materie ligt echter bijzonder gevoelig, want de organisatoren moeten erover waken dat de internationale sancties tegenover Noord-Korea niet worden overtreden. “De beslissing over de Noord-Koreaanse delegatie is zo snel gevallen dat voor een degelijke voorbereiding voor accommodatie en veiligheid geen ruimte was,” aldus Ryu Se-Yeoung, hoofd van Allami Korea, de veiligheidsgroep die door de Olympische sponsors is ingehuurd. “Men kan de Noord-Koreaanse delegatie niet dezelfde behandeling geven als de andere bezoekers. Er moet onder meer voor een afzonderlijke accommodatie worden gezorgd. Het wordt ook een hele uitdaging om vijfhonderd Noord-Koreaanse supporters op één locatie samen te brengen.” “Bovendien heeft de groep bijkomende bescherming nodig, zodat mogelijke wrijvingen met Zuid-Koreaanse actievoerders kunnen worden vermeden.”

Cruiseschip

De Zuid-Koreaanse premier Lee Nak-yon stelde dat de Noord-Koreaanse delegatie wellicht zal bestaan uit atleten en supporters. De groep zou ook vergezeld zijn van een geoefend team cheerleaders. “Zuid-Koreaanse analisten zeggen echter dat een belangrijk gedeelte van de delegatie zal bestaan uit bewakers, die moeten beletten dat overlopers moeten proberen tegen te houden,” aldus de Financial Times. “Onder meer wordt verwezen naar de achttienjarige Noord-Koreaan Jong Yol-Ri, die twee jaar geleden tijdens een wiskunde-olympiade in Hongkong aan de aandacht van zijn begeleiders ontsnapte en verdween.”

[/media-credit] epa06291778 A North
Ook het transport van de Noord-Koreaanse atleten vormt een grote uitdaging. Een reis met het vliegtuig of de boot is door de internationale sancties uitgesloten. Een landroute, door de gedemilitariseerde zone, zou een zware militaire planning vereisen. Onder meer werd al gedacht de Noord-Koreaanse delegatie op te halen met een cruiseschip. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In heeft ook hulp beloofd voor Noord-Koreaanse atleten die het evenement zouden bijwonen. Dat aanbod moet echter goed worden overwogen. Onder meer sportuitrustingen van Amerikaanse fabrikanten zijn door de internationale sancties wellicht uitgesloten. Park Jin-Kyung, sportprofessor aan de Catholic Kwandong University, zegt dan ook dat de opvang van de delegatie uit het buurland wellicht veel complexer zal zijn dan de Zuid-Koreaanse autoriteiten ooit hadden vermoed. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20