5 vitamines en supplementen die wél het nemen waard zijn

“Hou op met geld te verspillen aan vitaminesupplementen.” Dat stond te lezen in de decembereditie van het vakblad ‘Annals of Internal Medicine’. Hoewel dit advies wetenschappelijk onderbouwd was, betekent het niet dat geen enkel supplement gezondheidsvoordelen opbrengt.

Sommige supplementen zijn immers wel degelijk het nemen waard.

Van de volgende supplementen is de heilzame werking NIET wetenschappelijk bewezen:

– Multivitaminen reduceren de kans op kanker of cardiovasculaire ziektes niet.

– Antioxidanten bieden geen bescherming tegen kanker (althans, er bestaat geen consensus).

– Vitamine C helpt geen verkoudheden voorkomen.

– Supplementen met vitamine A, C, E en betacaroteen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid en de kans op kanker en andere ziektes vergroten. Hoewel ze essentieel zijn, krijgen de meeste mensen met een normaal dieet er immers al genoeg van binnen.

Deze supplementen zijn WEL goed voor je lichaam:

1. Vitamine D

Meta-analyses van uiteenlopende studies over vitamine D toonden in 2008 en 2013 aan dat deze supplementen de algemene sterftegraad bij volwassenen doen dalen. Dagelijkse inname van vitamine D beschermt kinderen ook tegen koortsvlagen en versterkt de botten van ouderen.De duizenden miljarden bacteriën in ons lichaam zijn cruciaal voor de regulering van onze gezondheid. Hen aanvallen met antibiotica kan dan ook rampzalige gevolgen hebben.

2. Probiotica

Probiotica (in de vorm van supplementen of natuurlijke producten als yoghurt) stimuleert de bacteriekolonies in het lichaam en kan de effecten van antibiotica enigszins tenietdoen. Behalve in specifieke gevallen is er echter geen reden om dagelijkse supplementen in te nemen.Vitamine C helpt geen verkoudheden voorkomen, maar zink wel omdat het de vermenigvuldiging van het rhinovirus kan verstoren. Een analyse van 13 studies over het onderwerp dat zinksupplementen de duur van een verkoudheid significant verkorten en tevens de symptomen verzachten.

3. Vitaminesupplementen

Hou op met geld te verspillen aan vitaminesupplementen.” Dat stond te lezen in het vakblad ‘Annals of Internal Medicine’. Hoewel dit advies wetenschappelijk onderbouwd was, betekent het niet dat geen enkelsupplement gezondheidsvoordelen opbrengt.

Sommige supplementen zijn immers wel degelijk het nemen waard.

Van de volgende supplementen is de heilzame werking NIET wetenschappelijk bewezen:

– Multivitaminen reduceren de kans op kanker of cardiovasculaire ziektes niet.– Antioxidanten bieden geen bescherming tegen kanker (althans, er bestaat geen consensus).– Vitamine C helpt geen verkoudheden voorkomen.– Supplementen met vitamine A, C, E en betacaroteen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid en de kans op kanker en andere ziektes vergroten. Hoewel ze essentieel zijn, krijgen de meeste mensen met een normaal dieet er immers al genoeg van binnen.

Deze supplementen zijn WEL goed voor je lichaam:

4.  Niacine (nicotinezuur of vitamine B3)

Hoge dosissen bieden bescherming tegen allerlei aandoeningen, maar daarvoor zijn meestal voorschriften nodig. Doch voor mensen met hartproblemen hebben ook vrij verkrijgbare niacinesupplementen een heilzaam effect omdat ze de kans op beroerten en hartaanvallen reduceren.

Als geconcentreerd supplement helpt look tegen hoge bloeddruk volgens een meta-analyse van 11 studies uit 2008. Op dagelijkse basis een dergelijk supplement innemen doet de bloeddruk ontegensprekelijk dalen, maar of het tevens kanker helpt voorkomen is veel minder duidelijk. Over dat laatste is de wetenschap er voorlopig nog niet uit.

5. Look

Als geconcentreerd supplement helpt look tegen hoge bloeddruk volgens een meta-analyse van 11 studies uit 2008. Op dagelijkse basis een dergelijk supplement innemen doet de bloeddruk ontegensprekelijk dalen, maar of het tevens kanker helpt voorkomen is veel minder duidelijk. Over dat laatste is de wetenschap er voorlopig nog niet uit.

(via: Smithsonian)