5 eigenschappen van genieën

  1. Wees nieuwsgierig en ambitieus

Creatieve, succesvolle individuen hebben volgens Mihali Csikszentmihalyi, auteur van ‘Creativity’, twee dingen in overvloed: nieuwsgierigheid en ambitie. Csikszentmihalyi baseert deze stelling op zijn interviews met 91 genieën, waaronder 14 Nobelprijswinnaars.

  1. Oefening baart kunst

Vele genieën hebben nooit een universitair diploma behaald. Elk genie heeft echter duizenden of tienduizenden uren van geconcentreerde oefening achter de rug en de meeste succesvolle ondernemers zijn onverbeterlijke workaholics.

  1. Test je ideeën uit

Volgens Howard Gardner en Peter Sims tonen de meest creatieve geesten de grootste  bereidheid om ideeën en theorieën uit te testen en aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Dit geldt overigens voor zowel wetenschappers als kunstenaars.

  1. Breng offers

Als je duizenden uren lang moet oefenen, heb je minder tijd over voor andere dingen. Dat verklaart waarom introverte tieners vaker genieën worden dan hun extraverte klasgenoten: sociale, populaire jongeren zijn minder geneigd om ononderbroken te blijven oefenen. Aan de top is abnormaal de norm.

  1. Streef je passie na

Passie produceert meer creatieve sappen dan materiële hebzucht. Zo produceren kunstenaars betere kunstwerken wanneer ze het puur voor de kunst doen dan wanneer ze extrinsiek beloningen gaan nastreven.