5 kandidaten voor uitbating waterbus op Schelde

Er hebben vijf partijen interesse laten blijken voor de uitbating van een waterbus op de Schelde. Dat blijkt uit een marktbevraging die het Havenbedrijf Antwerpen heeft laten uitvoeren.

De kandidaten zouden zowel uit België als het buitenland afkomstig zijn en zouden al de nodige expertise terzake kunnen voorleggen. Tegen april dit jaar zal een definitieve beslissing genomen worden over de toewijzing van de exploitatie. De waterbus moet het mobiliteitsaanbod in de Antwerpse regio versterken. Gehoopt wordt tevens dat het initiatief ook kan helpen om zware druk op het autowegennet rond de stad te verlichten.

Zomertoerisme

De waterbus zou uiteindelijk twee diensten moeten leveren. In eerste instantie is een traject gepland tussen Hemiksem en de Antwerpse rede. Gehoopt wordt dat deze zuidelijke verbinding, die ook een tussenstop in Hoboken of Kruibeke zou inlassen, al begin juli zal kunnen worden opgestart. Op die manier hoopt het Antwerpse havenbedrijf het publiek tijdens de zomermaanden al te kunnen laten kennismaken met het vervoer op het water. De waterbus zou daarbij een alternatieve oplossing kunnen zijn om de vele toeristische zomerevenementen in de stad te bezoeken. Het initiatief richt zich echter ook op inwoners van de zuidrand die in de stad een baan hebben. In tweede instantie wordt ook gedacht aan een verbinding tussen het Antwerpse stadscentrum en de haven. Het traject en de mogelijke stopplaatsen van deze noordelijke verbinding moeten echter nog meer in detail worden uitgewerkt. Door de inlassing van een aantal stopplaatsen op verschillende locaties in de haven kan de waterbus voor de werknemers immers een interessant vervoermiddel worden, want de bereikbaarheid blijft vaak nog altijd een groot probleem voor reizigers die niet over eigen vervoer kunnen beschikken. Bovendien zou de waterbus een belangrijke ontlasting voor de Waaslandtunnel en Kennedytunnel kunnen worden. Gehoopt wordt volgend jaar met de noordelijke verbinding te kunnen starten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20