49 euro per maand om het openbaar vervoer te gebruiken: Duitslands idee om de CO2-uitstoot te verminderen, is minder heilzaam dan verwacht

49 euro per maand om het openbaar vervoer te gebruiken: Duitslands idee om de CO2-uitstoot te verminderen, is minder heilzaam dan verwacht
Het Deutschlandticket – Getty Images

Met het in mei geïntroduceerde Deutschlandticket kunnen onze oosterburen voor slechts 49 euro per maand gebruikmaken van (bijna) al het Duitse openbaar vervoer. Op het eerste zicht een zeer aantrekkelijk aanbod. Het lijkt er echter op dat de Duitse regering het effect van de regeling op de totale uitstoot van de transportsector heeft overschat.

Waarom is dit belangrijk?

Meer openbaar vervoer is één van de maatregelen die het vaakst wordt aangehaald om onze CO2-uitstoot te verminderen. Om meer mensen aan te zetten om te pendelen met het openbaar vervoer, moeten treinen, bussen en metro's echter betaalbaar zijn.

De essentie: Hoewel het Deutschlandticket is ingevoerd om de uitstoot van de transportsector te verminderen, wordt verwacht dat die maatregel een minder grote impact zal hebben dan verwacht.

De context: Een studie van de Duitse milieuagentschap (UBA) toonde onlangs aan dat Duitsland erin geslaagd was om zijn CO2-voetafdruk tussen 2021 en 2022 te verminderen, ondanks de heropening van een aantal kolencentrales.

  • De bouw- en transportsector waren volgens het onderzoek van UBA de slechtste leerlingen van de Duitse klas. In die laatste sector zijn de emissies zelfs gestegen met 0,7 procent.
  • Om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen, heeft het ministerie van Verkeer in mei het Deutschlandticket geïntroduceerd. Daarmee kunnen de Duitsers voor 49 euro per maand met bijna al het openbaar vervoer reizen.

Enkele moeilijkheden

Het probleem: Volgens het ministerie van Verkeer moet de invoering van het Deutschlandticket leiden tot een cumulatieve vermindering van de uitstoot met 22,6 miljoen ton tegen 2030. De transportsector heeft vorig jaar 148 miljoen ton CO2 uitgestoten.

  • Niet iedereen is het echter eens met de bovenstaande berekeningen, meldt Euractiv. Volgens het Federaal Milieuagentschap zal het Deutschlandticket de uitstoot tegen het einde van het decennium met slechts 4,2 miljoen ton verminderen. Dat is ruim vijf keer minder dan voorspeld.

De uitleg: Voor sommige Duitsers is het Deutschlandticket simpelweg niet interessant.

  • Dit duidelijke verschil in berekening werd naar voren gebracht in een recent rapport van de Duitse Raad van Klimaatdeskundigen. Volgens die raad smukt het ministerie van Transport inderdaad zijn berekeningen op.
  • Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het feit dat naarmate het aantal passagiers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer toeneemt, de aantrekkelijkheid ervan afneemt.
  • Bovendien houdt het ministerie van Transport onvoldoende rekening met de capaciteitsbeperkingen van het Duitse transportnetwerk.
  • Voorts heeft niet iedereen vlot toegang tot het openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke gebieden, waar er (heel) weinig metro’s, trams, bussen en treinen rijden. De mensen die in zulke gebieden wonen, zullen niet snel het Deutschlandticket kopen.

Meer problemen

Conclusie: Het Deutschlandticket is volgens Duitse experts niet de enige maatregel met een overschat effect. Hetzelfde geldt voor de CO2-belasting, die aan het eind van het jaar wordt ingevoerd.

  • Ze schatten daarom dat de transportsector tegen 2030 ruim 117 tot 191 miljoen ton CO2 meer zal uitstoten dan wat Duitsland als doelstelling heeft gesteld.

Naast het feit dat het Deutschlandticket mogelijk minder effectief is dan verwacht, kwam er de afgelopen dagen een nieuw probleem aan het licht: de manier waarop het wordt gefinancierd. De federale regering en de deelstaten worstelen om tot een overeenkomst te komen voor de komende jaren. Hierdoor vrezen consumentenorganisaties dat de prijs van het ticket in de toekomst zal stijgen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt. Een derde van de Duitsers vindt het ticket nu al te duur.

(ns/ddw)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.