Nederlands leren is van ‘anekdotisch belang’ voor Waalse kinderen

Op vier jaar tijd is het aantal Waalse leerlingen dat Nederlands leert met 10% gedaald. De taal wordt te formeel aangeleerd en Walen hebben geen positief beeld over Vlaanderen, waardoor het Nederlands opzij wordt geschoven voor het meer wereldse Engels.

Sinds enkele jaren is het aantal jonge Waalse scholieren dat voor het vak Nederlands kiest op school fel gedaald. Volgens de laatste cijfers van de Fédération Wallonie-Bruxelles krijgen slechts 14 834 leerlingen Nederlandse les. In 2012 waren dat er nog 16.407,  een daling van 10% op vier jaar tijd.

‘Nederlands is van anekdotisch belang’

Het probleem ligt vooral bij de ouders die het Engels verkiezen boven het Nederlands, volgens hen een strategische keuze omdat het Engels een wereldtaal is.

‘Het Nederlands heeft in die zin eerder een anekdotisch belang,’ zegt professor Alain Braun van de universiteit van Bergen,  in La Dernière Heure. Toch geeft 90% van de werkgevers aan dat de kennis van zowel Frans als Nederlands vereist is.

Ook wordt op grote televisiestations enkel Frans en Engels gesproken, en luisteren de jongeren ook enkel naar muziek in die talen waardoor het Nederlands ‘ver weg’ lijkt voor hen. De interesse om Nederlands te leren is er dan ook niet.

“Talen worden heel formeel aangeleerd op school en veel leerlingen hebben zo moeite om de taal onder de knie te krijgen. We leggen teveel het accent op grammatica, echte communicatie wordt amper geoefend. Veel jongeren hebben dan ook schrik om fouten te maken”, zegt Julien Perrez, leraar Nederlands.

N-VA

Walen hebben ook een weinig positief beeld van Vlaanderen omdat ze in dat landsgedeelte makkelijk als ‘profiteurs’ worden bestempeld. Daarom vinden Walen dat Vlamingen het niet verdienen dat zij moeite doen om Nederlands te leren. Deze situatie werd nog versterkt toen N-VA in Vlaanderen aan de macht kwam. Opvallend is dat in Vlaanderen het Frans wél een verplicht vak is voor alle leerlingen. (CS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20