De 4 sleutels tot ultieme wijsheid en zelfbeheersing

In zijn bestseller The Four Agreements geeft auteur Miguel Ruiz de vier sleutels tot het levensgeluk. Deze sleutels aanvaarden en begrijpen is eenvoudig; ze toepassen en er naar leven is een van de moeilijkste opdrachten in een mensenleven. Maar wie daar in slaagt zal een volledige transformatie ondergaan. In het begin zal het moeilijk zijn om volgens deze vier sleutels te leven. Keer op keer zullen mensen terugvallen in hun oude gewoontes. Wie deze 4 gebruiken oefent en in elk domein van zijn leven toepast zal uiteindelijk niet meer zonder kunnen:

1. Wees onberispelijk in je taalgebruik

budhism

Spreek met integriteit. Zeg enkel dingen die je echt meent. Vermijd taalgebuik dat jezelf of anderen in diskrediet brengt. Gebruik de kracht van je woorden om waarheid en liefde over te brengen.

2. Vat niets persoonlijk op

man candle

Niets wat anderen doen is jouw schuld. Wat anderen zeggen is een projectie van hun eigen realiteit, van hun eigen dromen. Wanneer je immuun bent voor de meningen en handelingen van anderen, zal je niet nodeloos lijden.

3. Maak geen veronderstellingen

bicycle sunset

Vind de moed om vragen te stellen en duidelijk te maken wat je echt wil. Communiceer zo helder mogelijk om misverstanden, drama’s en droefheid te vermijden. Wie enkel deze sleutel toepast zal zijn leven al volledig transformeren.

4. Doe altijd je best

couple laugh happy

Je best zal van tijd tot tijd veranderen: het zal verschillend zijn naarmate je gezond of ziek bent. Maar onder alle omstandigheden je best doen zal voorkomen dat je spijt hebt of je jezelf zaken verwijt.