3M loosde met medeweten van overheid 13 jaar lang grote hoeveelheden PFOS in Schelde

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht heeft jarenlang bodemwater met te hoge PFOS-concentraties in de Schelde geloosd. Pas in 2019, dertien jaar nadat de overschreden waarden voor het eerst werden opgemerkt door de overheid, werd 3M op de vingers getikt en kreeg het een boete van 7.200 euro. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS.

Zowel de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de milieu-inspectie als afvalstoffenmaatschappij OVAM deden regelmatige metingen van de PFOS-concentraties in het lozingswater van 3M. Daaruit zou blijken dat 3M herhaaldelijk de maximumwaarde uit zijn eigen omgevingsvergunning uit 2008 – 30 microgram per liter – overschreed. Daar werd in de jaren die volgden amper tegen opgetreden door de overheid.

Meettechniek

De VMM gaf haar metingen uit 2011 Volgens VRT NWS niét door aan de milieu-inspectie. De meettechniek zou nog niet op punt hebben gestaan en er zouden geen afspraken of instructies zijn geweest om de resultaten door te geven, zegt VMM nu.

In 2016 gaf de VMM de slechte PFOS-meetresultaten wél door, maar daar gebeurde niets mee omdat de eigen metingen van de milieu-inspectie niet diezelfde piekwaarden vertoonden. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk.

In 2019 schoot de milieu-inspectie pas in actie en stelde ze een proces-verbaal op voor het ongezuiverd lozen van regenwater. Dat leidde in december 2020 tot een administratieve boete van… 7.200 euro.

De waarden van de PFOS-concentraties zouden daarna gedaald zijn. Ondertussen zijn ook strengere normen in de maak. Het blijft echter onduidelijk waarom er zoveel is misgegaan.

Onderzoekscommissie

“Als dat zo is, zal de onderzoekscommissie dat moeten uitklaren. In ieder geval werkt de milieu-inspectie totaal onafhankelijk”, reageerde voormalig minister Joke Schauvliege (CD&V), die tussen 2009 en 2019 minister van Leefmilieu was, aan VRT NWS.

Zuhal Demir (N-VA), de huidige minister van Omgeving, wacht ook liever het werk van de onderzoekscommissie af. “Ik ga ervan uit dat alle diensten die betrokken zijn en hun onderlinge samenwerking voorwerp zullen zijn van de onderzoekscommissie. Als er een systeemfout was of te veel verkokering, moet dat aangepakt worden voor de toekomst.”

In ‘De Ochtend’ op Radio 1 voegde Demir er wel aan toe dat “dit niet is hoe de Vlaamse inspectiediensten moeten werken”. “Ik heb begrepen dat verschillende diensten ermee bezig waren, maar niet van elkaar op de hoogte waren”, zei ze. (lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.